Υψηλές προσδοκίες έχουν οι έμποροι για τις εκπτώσεις, στις οποίες ποντάρουν με σκοπό να βγάλουν ένα σημαντικό κομμάτι των ετήσιων εξόδων τους. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να λειτουργούν αποτρεπτικά, όμως οι Βολιώτες δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ τα καταστήματα κράτησαν χαμηλά τις τιμές των προϊόντων τους και έχουν ένα μεγάλο διάστημα μπροστά τους μέχρι τη λήξη των προσφορών.

Η εμπορική αγορά βαδίζει τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων και όπως είθισται στην αρχή κάθε αντίστοιχης περιόδου, έτσι και τώρα οι καταναλωτές επισκέπτονται τα καταστήματα και κινούνται διερευνητικά, παρά τον ανελέητο καύσωνα.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι εκπτώσεις θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αποστόλης Οντόπουλος. «Εχουμε ενάμιση μήνα μπροστά μας και πιστεύουμε ότι το όλο κλίμα θα αντιστραφεί», σημειώνει.

Ο εμπορικός κόσμος είναι έτοιμος να καλύψει κάθε καταναλωτική ανάγκη. Διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, φθάνοντας ήδη σε ορισμένα είδη και στο 30%, όταν η ακρίβεια στα τρόφιμα και στα καύσιμα ταρακουνά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Κρατήσαμε χαμηλά τις τιμές των προϊόντων παρά τις πληθωριστικές πιέσεις για να μη δυσκολευτεί και άλλο ο καταναλωτής», επισημαίνει ο κ. Οντόπουλος.

Οι Βολιώτες από την πλευρά τους προσπαθούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους με τα καιρικά δεδομένα. Αλλάζουν τις ώρες που κατεβαίνουν στα μαγαζιά, ώστε να αποφεύγουν τις πιο δύσκολες, ερευνούν τις τιμές και ετοιμάζονται να προχωρήσουν στις αναγκαίες αγορές.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Διαλιάνης σημειώνει: «Περιμένουν τις ώρες δροσιάς. Νωρίς το πρωί και πιο αργά το απόγευμα έχουμε γεμάτες ώρες».

Συν τις άλλοις οι επαγγελματίες βλέπουν κάθε χρόνο την τουριστική περίοδο να επιμηκύνεται, με θετικά αποτελέσματα και για τα καταστήματά τους.«Υγιής τουρισμός σημαίνει για εμάς γεμάτα ταμεία. Δεν ευνοούνται μόνο οι ξενοδόχοι και η εστίαση», είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου. Οι εμπορικές επιχειρήσεις στο διάστημα αυτό καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Επίσης, πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

taxydromos.gr