Αντιδράσεις φορέων και πολιτών προκαλεί η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας του έργου (ΑΕΠΟ) που αφορά σε εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στη θέση Ζυγουρολίβαδο στην κορυφή της Καζάρμα, στη λίμνη Πλαστήρα, στη θέση Ζυγουρολίβαδο- Παλαιό Μανδρί (ΑΔΑ: 62ΜΓ4653Π8-7ΛΗ)

Πρόκειται για μια πανέμορφη κορυφογραμμή του “Ζυγουρολίβαδο – Καζάρμα – Πυροφυλάκιο ” πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα. Μιλώντας στο “Θεσσαλικό Περισκόπιο” της ΕΡΤ ο κ. Χρήστος Φασούλας, μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η κορυφογραμμή αυτή είναι περίβλεπτη από όλη την Καρδίτσα, τη Λίμνη Πλαστήρα και μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας και όλες οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής με αφετηρία τα βουνά και τη Λίμνη Πλαστήρα ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους, ακυρώνονται με την εξέλιξη αυτή”. Πρόκειται δε για γιγάντιες ανεμογεννήτριες, με το συνολικό ύψος έκαστης να είναι 149,5 μέτρων

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου Άγραφα, “… Το έργο λόγω του ότι έχει ήδη άδεια εγκατάστασης (παλιό έργο που τώρα έκανε τροποποίηση των περιβ. όρων) κινδυνεύει να ξεκινήσει εργασίες σύντομα”. Καλεί δε σε εγρήγορση όλους τους φίλους των Αγράφων. “…απόψε στις 8 στο Νεοχώρι Καρδίτσας με την ευκαιρία της ενημερωτικής εκδήλωσης για εξελίξεις στον αγώνα για την προστασία των Αγράφων θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του προβλήματος του αιολικού στην Καζάρμα – Ζυγουρολίβαδο και ο συντονισμός των ενεργειών που μπορούν να γίνουν. Όλοι όσοι νοιάζονται για την φυσική ακεραιότητα της Καζάρμας οφείλουν να συμμετέχουν. Επίσης καλούμε να συμμετέχουν οι Δήμαρχοι της περιοχής και οι βουλευτές της Π.Ε. Καρδίτσας, όσοι δεν μπορούν, να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους”

Αντίδραση υπάρχει και από την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά, σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων : “Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι ένα γεγονός που έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η λογική συνέχεια των πολιτικών κράτους, κεφαλαίου και Ε.Ε., οι οποίες βασίζονται στις επιδιώξεις τους για την ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, του νερού, της ενέργειας και οδηγούν σε ενεργειακό παροξυσμό, ενώ ταυτόχρονα εκτινάσσουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη… Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε· όλα τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας. Είμαστε σίγουροι ότι με πολλούς και πολλές από εσάς έχουμε βρεθεί στις εκδηλώσεις ενάντια στα αιολικά και την «πράσινη» ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και στα χωριά μας… Καλούμε κάθε σύλλογο, κάθε πολίτη της Καρδίτσας, της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα, γιατί ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε και πάλι με το κράτος, τους επενδυτές και τους μηχανισμούς τους, για να μην επιτρέψουμε να ισοπεδωθεί ακόμη ένα βουνό των Αγράφων”.

ertnews.gr