Αιχμές εναντίον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά της Όλγας Γεροβασίλη άφησε ο νυν πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, στον απόηχο του 4ου Συνεδρίου, αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος στο κόμμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γ. Κουβαρά και ερωτηθείς για το αν είχε ενημέρωση για την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ή αν το έμαθε όπως όλοι λίγη ώρα πριν το Συνέδριο ο Στ. Κασσελάκης είπε: «Δεν μας είχε ενημερώσει ο διευθυντής του γραφείου του πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν την ανάρτηση του στο Facebook».

«Εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο. Μιλάμε για χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα, τα οποία θα ήθελαν να ακούσουν από εκείνον αυτοπροσώπως. Πέρα από αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι ακριβώς σκεφτόταν και τι θέλει να κάνει από εδώ και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω. Θεωρώ ότι έχει υπάρξει μια ξεκάθαρη εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αρχίσει ένα νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου και αυτό ακριβώς θα κάνω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς είναι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από όλα όσα έγιναν ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν να σχολιάσω παραπάνω αυτό το ζήτημα. Νομίζω είναι ένα ενδιαφέρον μικροπολιτικό ερώτημα, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν λύνει τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ’15 -’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε».

Για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το αν είναι στα σχέδιά του ακόμα και να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχει εικόνα από τα ερωτηματολόγιο που έθεσε τόνισε: «Προφανώς έχω. Είναι μια πρώιμη εικόνα. Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους. Αυτό ακριβώς έχω πει από την πρώτη στιγμή».

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν παραμένουν «Συμμαχία» και «Ριζοσπαστική Αριστερά» σημείωσε: «Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή. Άρα ακόμα και η λέξη συνασπισμός στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι ξεκάθαρα Θέλουμε ανοιχτές αγορές με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν βρίσκει τη χώρα μας να εμπλέκεται σε περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών και με μια στιβαρή άμυνα και με ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση […] Δεν είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα ήταν ακριβώς αυτό. Δεν εκφράστηκε σωστά. Δεν γνωρίζω το γιατί. Οι πολιτικοί επιστήμονες μπορούν να μας πουν το γιατί. Πάντως, όλα όσα λέω αυτή τη στιγμή συμβαδίζουν και με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αλλά και με τη διακυβέρνηση του ’15 – ’19. Η διαφορά τώρα είναι ό, τι λέμε ότι το προοδευτικό κέντρο, το εύρος το οποίο καλύπτουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία με την παραδοσιακή Αριστερά μέσα στο κόμμα μας και ότι η σύγχρονη Αριστερά σε σχέση με μια διαχειριστική κεντροδεξιά που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να πω, ένα τρίτο τουλάχιστον θα έλεγα όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και στην ισότητα στο γάμο, αλλά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που το ναι γίνεται ίσως και μετά όχι. Η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος. Βρίσκει τους τρόπους να λύσει κοινωνικές ανισότητες. Εάν πιστεύουμε ότι θα δούμε αποκέντρωση στη χώρα μας από την Αθήνα προς τις περιφέρειες οι οποίες έχουν πληγεί, όπως είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία. απλά με laissez faire, καπιταλιστική οικονομική πολιτική, δεν πρόκειται να γίνει».

Για την Όλγα Γεροβασίλη

Ερωτηθείς για τη στάση της Όλγας Γεροβασίλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Η κυρία Γεροβασίλη στην παρουσίαση που έκανε χθες μπροστά στους συνέδρους, στην ουσία είπε ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος. Προσωπικά επιθυμώ να είμαι πρόεδρος του κόμματος και ηγέτης της παράταξης για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τον τόπο. Άρα λοιπόν, από τη στιγμή που ένας σύντροφος, μια συντρόφισσα, ένα ιστορικό στέλεχος δεν επιθυμεί ντε φάκτο να είναι υποψήφιος και συγχρόνως έχεις ένα ολόκληρο συνέδριο το οποίο εκφράζει τη βούληση των μελών να σου λέει “πάμε μπροστά” να σου λέει ότι “σε στηρίζουμε χωρίς κανέναν αστερίσκο”, “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”, κυριολεκτικά αυτό φώναζαν 5.000 άτομα. Άρα είναι ξεκάθαρη η εντολή. Και να σας πω κάτι. Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν αν πηγαίναμε σε εσωκομματικές εκλογές να τις κέρδιζα με 90% και να έλεγα “δείτε” και μετά τι; Τι ακριβώς λύνουμε στην κοινωνία;[…] Πιο βασικό από το αν θα ήταν τραυματική (η διαδικασία των εκλογών) είναι αν θα ήταν ουσιαστική. Πιστεύω θα ήταν μια ανούσια διαδικασία, εφόσον η κυρία Γεροβασίλη λέει ότι στις 10 Μαρτίου δεν θα είναι υποψήφια, εφόσον όλο το συνέδριο λέει “δεν χρειάζεται αναβάπτιση, τον στηρίζουμε, κάτω τα χέρια από τον Στέφανο”. Άρα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και αυτό που πρέπει να γίνει για την κοινωνία μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί γρήγορα και να μπορέσει δομικά να διευρυνθεί ώστε να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

«Βγήκα ενισχυμένος από το Συνέδριο»

Σε ερώτηση εάν έπειτα από αυτά που συνέβησαν, νιώθει ότι έχει βγει ενισχυμένος ή έχει βγει με ακόμα μεγαλύτερη εσωκομματική αμφισβήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος. Νομίζω είδατε ένα ολόκληρο στάδιο το οποίο πραγματικά σειόταν και έλεγε “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”. Δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησης. Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό τον οποίο είχε αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από χρόνια και να γίνει μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, η οποία θα ενώσει όλον τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και θα κερδίσει τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για το αν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει ενωμένος σε εκλογικές μάχες ή είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσπαση απάντησε: «Βεβαίως και μπορεί […] Κατ’ αρχάς τα στελέχη που ήταν απέναντί μου στο συνέδριο ήταν ελάχιστα σε σχέση με το συνέδριο. Νομίζω ότι το είδατε στις εικόνες. Όποιος έχει βγει σήμερα και προσπαθεί να μεταπείσει την κοινή γνώμη ότι κάπως βγήκα λαβωμένος, πολύ απλά δεν παρακολούθησε το συνέδριο. Απλά πράγματα. Προσκαλώ όλους οι οποίοι αμφισβητούν τι έγινε στο συνέδριο, απλά να κοιτάξουν το βίντεο από το συνέδριο. Πρώτον.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος. Ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα.
Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα. Και πρέπει λοιπόν να το κάνουμε κυβερνητικό κόμμα. Πώς το κάνουμε αυτό; Με ένα νέο σύγχρονο μοντέλο κόμματος, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε η μία παράταξη η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, με μία πολιτική πρόταση η οποία είναι η σύγχρονη αριστερά για τα σύγχρονα προβλήματα».

liberal.gr