To Πήλιο συνδυάζει βουνό και θάλασσα και το γεγονός καθιστά την περιοχή προνομιούχα σε σχέση με άλλες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο οδικός τουρισμός κατέχει κυρίαρχη θέση στον εισερχόμενο τουρισμό από τις αγορές των Βαλκανίων λόγω της εγγύτητας.

Όπως προκύπτει από τα προγράμματα των tour operators υπάρχει αύξηση πτήσεων προς όλους τους δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, κυρίως προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη Σκιάθο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δρομολόγια από Βουκουρέστι προς Σκιάθο και αντίστροφα με αρκετά οικονομικό ναύλο και πολλούς επισκέπτες, καθώς και πτήσεις bus charters προς Αλόννησο.

Το κύριο τουριστικό ρεύμα από τα Βαλκάνια, κυρίως από Ρουμανία και Σερβία, κινείται μέσω του οδικού δικτύου. Όπως τόνισε στη «Θ» η κ. Θέκλα Καμμένου, πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, «οι τουρίστες που επιλέγουν την περιοχή μας, κυρίως από Σερβία προς Νότιο Πήλιο, αλλά και άλλες περιοχές του Πηλίου, κλείνουν τη διαμονή τους σε καταλύματα τύπου Airbnb για 10 ήμερες διακοπές και ταξιδεύουν οδικώς προς την περιοχή μας».

Η Ρουμανία επίσης κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι από τον εγχώριο τουρισμό της περιοχής. «Οι τουρίστες επιλέγουν τις δημοφιλείς παραλίες του Πηλίου και μένουν σε κάθε μορφής καταλύματα, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κυρίως για 5-6 ημέρες, κ.λπ.», όπως τόνισε στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης.

«Η κίνηση είναι αυξημένη και λόγω των ημερών, καθώς οι Βαλκάνιοι ταξιδεύουν όπως οι Έλληνες την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο επισκέπτονται την περιοχή μας τουρίστες από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, όπως Γερμανοί, Άγγλοι κ.λπ. που επιλέγουν τη χώρα λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών του φθινοπώρου» επισήμανε η κ. Θέκλα Καμμένου.

Η κίνηση από τη Βουλγαρία είναι σχετικά μειωμένη, καθώς οι Βούλγαροι επιλέγουν πιο κοντινούς προορισμούς στα σύνορά τους, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, και δεν έρχονται πιο κεντρικά κυρίως λόγω του κόστους των καυσίμων που ανεβάζει το κόστος μετακίνησης.

Σε σχέση με πέρυσι η κίνηση είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους γείτονες, καθώς η Ελλάδα παραμένει αγαπημένος προορισμός για τους Βαλκάνιους και δίνει ελπίδες για μελλοντικές συνεργασίες στον τουρισμό.

Bιολέττα Θεοδοσίου (e-thessalia.gr)