Πόλεμος διαρροών και μπαράζ από μπλόφες βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, καθώς το κεντρικό ερώτημα είναι εάν θα αποχωρήσει από το κόμμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα υπόλοιπα στελέχη της “Ομπρέλας”.

Από την πλευρά της εν λόγω ομάδας διοχετεύονται πληροφορίες ότι “οι αποχωρήσεις θα γίνουν μετά βεβαιότητας” και, μάλιστα, ότι αμέσως μετά, δηλαδή την Κυριακή, θα ανακοινωθεί και η συγκρότηση του νέου φορέα της “ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς”.

Η ομιλία του κ. Τσακαλώτου στην προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η προσκείμενη στην ομάδα εφημερίδα “Εποχή” δεν άφησε περιθώρια συνύπαρξης: όχι μόνο επειδή “έβγαλε” βαθιά κριτική και για την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και διότι η κατάληξη της ομιλίας ήταν πως “σε αυτό το κόμμα δεν υπάρχει πλέον η υπερηφάνεια” που ο ίδιος αποδίδει στην ανανεωτική Αριστερά.

Αυτή ακριβώς η φράση όμως επέδρασε αρνητικά σε (μεσαία και υψηλότερα) στελέχη της λεγόμενης “ήπιας εσωκομματικής αντιπολίτευσης” που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία.

Για πρώτη φορά μάλιστα εμφανίσθηκαν άκρως επικριτικά σχόλια για τον κ. Τσακαλώτο στα social media, με τους υπογράφοντες να δηλώνουν ότι εξακολουθούν να είναι υπερήφανοι που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ παρότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία δεν τους χαροποίησε (κάθε άλλο).

Οι εν λόγω “‘ήπιοι διαφωνούντες” έδειξαν… να τρομάζουν από εκρηκτικές τοποθετήσεις οπαδών της “Ομπρέλας” στην εν λόγω εκδήλωση, όπως η παρότρυνση κάποιοι “να καταλάβουμε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό να γίνει πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα”.

Ως εκ τούτου, ο προβληματισμός για κοινό βηματισμό των “ήπιων” με τους "ακραίους” είναι διάχυτος, με αποτέλεσμα κάποια μεσαία στελέχη της “Ομπρέλας” να διατυπώνουν, με τη σειρά τους, ερωτήματα “πόσο μετέωρο θα είναι το βήμα εξόδου τους από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Κείμενο “πολιτικής καταδίκης”

Από την πλευρά της ηγετικής πλειοψηφίας, η εκτίμηση είναι πως επιβεβαιώθηκε η αρχική τους άποψη πως όσο απλώνουν την πολεμική τους οι “ομπρελίτες” τόσο “εκτίθενται και απαξιώνονται” στη βάση του κόμματος, η οποία αντέδρασε έντονα στα όσα ελέχθησαν στην επίμαχη εκδήλωση.

Δεδομένου ότι το φυτίλι της έκρηξης στην Κεντρική Επιτροπή θα το ανάψουν οι περίφημες παραπομπές των τεσσάρων στελεχών (Τζουμάκα-Βίτσα-Σκουρλέτη-Φίλη) στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, στελέχη της ηγεσίας διαμηνύουν πως ο κ. Κασσελάκης και συνολικά η ηγεσία “δεν θα κάνουν πίσω”.

Ως πρώτη πράξη, λένε, είναι “η σαφής πολιτική αποδοκιμασία-καταδίκη” των δηλώσεων των τεσσάρων στελεχών. Και, ξεχωριστά, του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος κατήγγειλε “παράκεντρα Τσίπρα” και προσέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να βρεθούν …τα τρολς που, κατά τον ίδιον, διαχειρίζονταν λογαριασμούς του κ. Τσίπρα στα social media.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει η πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή για να περάσει το κείμενο της πολιτικής αποδοκιμασίας-καταδίκης, η απάντηση έγκυρων πηγών της Κουμουνδούρου είναι: “θα το διαπιστώσετε με εμφατικό τρόπο την Κυριακή”.

“Να τελειώνουμε, φτάνει”

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς έπαιξε “παιχνίδι καθυστερήσεων”, καθώς μόλις χθες συνέταξε την επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή, όχι με εισήγηση για τις ποινές στους “τέσσερις”, αλλά με ενημέρωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στην εύλογη απορία γιατί καθυστέρησε δέκα ημέρες να συντάξει την “ενημερωτική” επιστολή, αφού η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε για το θέμα στις 27 Οκτωβρίου, η απάντηση προσκείμενων στον κ.Κοτσακά στελεχών ήταν πως “ροκάνισε το χρόνο σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αποσυρθούν οι παραπομπές”.

Κάτι τέτοιο όμως το αποκλείει κατηγορηματικά η ηγεσία, καθώς οι εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα υπό διαγραφή στελέχη για τον νέο πρόεδρο (“Μπέπε Γκρίλο με ύφος Τραμπ”, “διαπλεκόμενο” κλπ) ή η προαναγγελία νέου κόμματος ή τα περί “παράκεντρων Τσίπρα, δεν επιτρέπουν καμία υπαναχώρηση. Ούτε αναβολή των αποφάσεων "για αργότερα”, όπως προκρίνουν οι λεγόμενοι ενδιάμεσοι. (Υπενθυμίζεται ότι, βάσει Καταστατικού, η Κεντρική Επιτροπή γνωμοδοτεί, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή δεοντολογίας).

Γενικώς, το κλίμα είναι “να τελειώνουμε” καθώς αυτή η διαλυτική κατάσταση φθείρει κάθε ημέρα και περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζει τη νέα ηγεσία του ανήμπορη να αντιδράσει.

“Άλλο πολυφωνία και άλλο κακοφωνία” είναι η πρόσφατη δήλωση της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου, ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης παρέπεμψε χθες στην ομιλία του κ. Τσακαλώτου για να τονίσει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία γέφυρα συνεννόησης.

euro2day.gr