Κλειστά θα παραμείνουν στις 23, 24 και 25 Μαΐου όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα της χώρας, τα πολυϊατρεία αλλά και οι Μονάδες διεξαγωγής εξετάσεων, αφού ο κλάδος με μαζική συμμετοχή βάζει τριήμερο προειδοποιητικό λουκέτο. Αιτία οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back)  που τους αναγκάζει να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται και σε χρεωκοπία.
Ο κλάδος με ένα σημείωμα προς τους ασφαλισμένους εξηγεί γιατί όλες οι μονάδες εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής προχωρούν σε λουκέτο τριών ημέρων σε όλη τη χώρα. Όπως εξηγεί η Συντονιστική Επιτροπή προς τους ασφαλισμένους, τα Ιδιωτικά Ιατρικά Εργαστήρια και τα Πολυϊατρεία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να ανασταλεί κάθε λειτουργία τους. Οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται!
«Το κράτος δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων τους, τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οδηγεί τους Έλληνες επιστήμονες στην οικονομική εξαθλίωση και στην ξενιτειά.
Η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση από το υπουργείο Υγείας για την τριήμερη κινητοποίηση, παρότι ο κλάδος έχει ενημερώσει και έχει αποστείλει μάλιστα και σχετική επιστολή στον ΕΟΠΥΥ.

ethnos.gr