Τρέμετε στην ιδέα του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού μην ξεφύγετε και μετά δεν μπορείτε να συνέλθετε; Οι καούρες, οι ξινίλες και το κάψιμο στο στήθος μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν αρκεί να βάλετε λίγο φρένο σε κάποιες βλαβερές συνήθειες που μέχρι πρότινος σας έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία κατάσταση όπου τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τα πάνω μέσω του οισοφάγου. Παρόμοια συμπτώματα με αυτά της παλινδρόμησης έχει ο οισοφάγος barrett, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου.
Με λίγες συμβουλές, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της παλινδρόμησης.
Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας
Μπορεί να είστε λαίμαργοι ή να πεινάτε πολύ, όμως το μέγεθος της μερίδας που θα φάτε παίζει καθοριστικό ρόλο στο μετέπειτα σκηνικό. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο το φαγητό, τόσο αυξάνεται και ο όγκος του στομάχου.
Κόψτε ταχύτητα
Το να τρώτε γρήγορα είναι μία ευχαρίστηση της στιγμής και μόνο. Μασήστε καλά την τροφή σας, χωρίς να την καταβροχθίζετε και θα απαλλαχθείτε από την δυσάρεστη καούρα.
Όχι στα λιπαρά τρόφιμα
Τα λιπαρά τρόφιμα σε ένα τραπέζι, μην τα επιλέγετε, καθώς μένουν πολύ ώρα στο στομάχι και δύσκολα χωνεύονται. Μαγειρέψτε με λιγότερο λάδι για πιο ευκολοχώνευτα φαγητά!
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται κάποια αναψυκτικά που διατείνουν το στομάχι ή το πολύ αλκοόλ, το οποίο χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφικτήρα.
Εντάξτε το νερό παραπάνω στη διατροφή σας! Πιείτε τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημέρα και θα δείτε διαφορά.
Επισκεφθείτε στην γαστρεντερολογική ενδοσκοπική μονάδα endounit.gr στην Αθήνα για ασφαλή διάγνωση και άμεση αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του οισοφάγου barrett. Ο κάθε γαστρεντερολόγος που απασχολεί η κλινική έχει ειδικευτεί στις πιο σύγχρονες τεχνικές.