«Αντί για 2000 προσλήψεις που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 3285» δήλωσε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε ότι:
Έγιναν 3.285 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
Το ΕΣΥ προμηθεύεται φάρμακα, αναπνευστήρες, μόνιτορ και αναλώσιμα ενώ γίνεται κεντρικός έλεγχος για την ορθολογική χρήση
Οι 123 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης που κατάσχεσαν υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε εργαστήρια του Στρατού και σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών.
Οι διαγνώσεις τεστ κοροναϊού θα γίνονται και από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καθώς έχει την δυνατότητα για 7.500 διαγνώσεις την εβδομάδα
Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτήθηκε με 30 εκατ. ευρώ
Τα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα πραγματοποιούν τεστ σε ασφαλισμένους σε καθορισμένη τιμή και όχι ε τις εξωφρενικές τιμές των 200 και 300 ευρώ.
Το υπουργείο Υγείας είχε ήδη δεσμεύσει 80 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών σε παλαιές τιμές (και όχι με 1.600 ευρώ που αναφέρεται) προκειμένου εκεί να μεταφέρονται άλλα επείγοντα περιστατικά ώστε το ΕΣΥ να αφιερωθεί στον κοροναϊό.
Εφόσον απαιτηθεί θα τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ το σύνολο της ιατρικής κοινότητας (ιδιώτες ιατροί, νοσηλευτές κλπ).
Κεντρική διαχείριση και ορθολογική χρήση
«Η κρίση μας βρήκε με επάρκεια και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα αποθέματα του δημοσίου συστήματος υγείας. Υπάρχει επάρκεια αλλά κάνουμε ορθολογική χρήση. Έχουμε κάνει παραγγελίες και ήδη κάποιες έχουν έρθει ενώ είναι σε εξέλιξη και άλλες» είπε ο υπουργός Υγείας απαντώντας στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Αντρέα Πουλή.
Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι ξανά έχει αρχίσει και λειτουργεί η αγορά και τα εργοστάσια της Κίνας. Δεν είναι μόνο τα μέσα προστασίας αλλά και ο εξοπλισμός. Έρχονται αναπνευστήρες, μόνιτορ και κρεβάτια για εξασφάλιση λειτουργίας των ΜΕΘ. Έχουμε προχωρήσει σε απαιτούμενες ενέργειες για ομαλό εφοδιασμό αγοράς και νοσοκομείων. Γίνεται κεντρική διαχείριση».

(in.gr)