Οι γιορτές καταφθάνουν και είναι συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά γλυκίσματα, που όμως φαίνεται ότι φέτος έχουν γίνει για πολλούς πολυτέλεια, καθώς η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία της Μαγνησίας έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 40%. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η κ. Μαρία Τσελέπη, πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Μαγνησίας τόνισε πως ο κόσμος έχει διάθεση, θέλει να κάνει τις αγορές του, συνήθισε και τον νέο τρόπο αγορών, όμως δεν έχει χρήματα για να διαθέσει.
Τα ζαχαροπλαστεία είναι από τις εξαιρέσεις που ακόμη και στο δεύτερο lockdown παραμένουν ανοιχτά, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, μιας και οι ζαχαροπλάστες μένουν στο πόστο τους και …περιμένουν. «Εμείς είμαστε οι «τυχεροί» της υπόθεσης που είμαστε ανοιχτοί, αλλά ο τζίρος είναι πολύ χαμηλός, δεν υπάρχει χρήμα από τον κόσμο για να κινηθεί και μένουμε εδώ και περιμένουμε. Οι υποχρεώσεις τρέχουν για όλους κι εμείς επειδή είμαστε και ανοιχτά, το κράτος και η πολιτεία δεν μας έχει πολύ στα μέσα και στα έξω και προσπαθούμε και παλεύουμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσελέπη.
Σε ότι αφορά την εικόνα της εορταστικής αγοράς κι αν οι καταναλωτές προχωρούν σε αγορές γλυκών η ίδια επεσήμανε ότι η κίνηση είναι μειωμένη κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι με το κυριότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις άδειες τσέπες των καταναλωτών.
«Ο κόσμος δείχνει να έχει διάθεση να αγοράσει, αλλά δεν φτάνουν τα χρήματα. Δεν φταίει το ωράριο και τα μέτρα. Κάποιος που θέλει να ψωνίσει μπορεί να το κάνει, καθώς πλέον ο κόσμος έχει μάθει και τον τρόπο, όμως δεν νομίζω ότι φταίει αυτό. Δεν υπάρχουν τα χρήματα», σημείωσε.
«Οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκίσματα είναι οι ίδιες»
Τόνισε δε, πως τα είδη που έχει ένα ζαχαροπλαστείο πρέπει να καταναλωθούν σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ τα ζαχαροπλαστεία έχουν προσαρμοστεί στην κατάσταση, παράγοντας με μικρότερους ρυθμούς και αριθμούς και σχέση με πέρυσι και περιμένοντας ευλαβικά την ανταπόκριση του κόσμου.
Οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκίσματα είναι οι ίδιες, σύμφωνα με την κ.. Τσελέπη εδώ και μία πενταετία περίπου, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες παραμένουν ακριβές. Έτσι λοιπόν τα μελομακάρονα κοστίζουν 8-10 ευρώ το κιλό και οι κουραμπιέδες 9-12 ευρώ το κιλό. Η πρόεδρος των ζαχαροπλαστών έστειλε τις ευχές της για μια καλή χρονιά, στέλνοντας το μήνυμα στήριξης των ζαχαροπλαστείων της γειτονιάς, της πόλης, που παράγουν προϊόντα με φρέσκα υλικά και πολύ μεράκι για όλους.

magnesianews.gr