Στη «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται φέτος 1612 τελειόφοιτοι από τα Γενικά Λυκεια και τα ΕΠΑΛ και 331 απόφοιτοι της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, ενώ μια ημέρα αργότερα, στις 15 Ιουνίου, θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι για πρώτη φορά έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, ενώ και το self test όπως και η μάσκα θα αποτελούν τα νέα εργαλεία της εξέτασης.
Υπό τη σκιά του κορωνοϊού θα συμμετάσχουν φέτος οι απόφοιτοι των Λυκείων και ΕΠΑΛ στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πέρυσι, αυτό που ίσχυε ήταν μόνο οι αποστάσεις ανά αίθουσα και η χρήση μάσκας από τον επιβλέποντα καθηγητή. Φέτος όμως, με την πανδημία να έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, στην καθημερινότητα των υποψηφίων μπαίνει η μάσκα και το self test.
Πως κατανέμονται οι 1943 υποψήφιοι των πανελλαδικών
Μετά και την δήλωση μαθητών αλλά και αποφοίτων για την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, η εικόνα των υποψηφίων διαμορφώνεται ως εξής. Απο τους τελειόφοιτους των ΓΕΛ θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές 1215, οι 1201 με τη γραπτή διαδικασία και οι 15 με την προφορική, ενώ από τους απόφοιτους την τύχη του θα δοκιμάσουν 227, εκ των οποίων ένας με την προφορική διαδικασία. Στα ΕΠΑΛ τώρα, οι τελειόφοιτοι που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές είναι 397, εκ των οποίων οι 23 θα διαγωνιστούν προφορικα, ενώ οι απόφοιτοι είναι 104 και όλοι θα διαγωνιστούν με γραπτές εξετάσεις.
25 εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλαδικές στη Μαγνησία
Από το Υπουργείο Παιδείας ορίστηκαν τα Εξεταστικά Κέντρα για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ 2020, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν 22 Εξεταστικά Κέντρα στα ΓΕΛ και τρία Εξεταστικά Κέντρα στα ΕΠΑΛ.
Για την Μαγνησία ορίστηκαν ως Εξεταστικά Κέντρα:1ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ , 2ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ, 3ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ , 4ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ , 5ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ , 6ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ , 7ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ , 8ο ΓΕ.Λ. ΒΟΛΟΥ , 1ο ΓΕ.Λ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ ,2ο ΓΕ.Λ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ , ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ , ΓΕ.Λ. ΑΓΡΙΑΣ,ΓΕ.Λ. ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ , ΓΕ.Λ. ΖΑΓΟΡΑΣ , ΓΕ.Λ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ ,ΓΕ.Λ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ , ΓΕ.Λ. Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ , ΓΕ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ , Γ/ΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ. ΣΟΥΡΠΗΣ, ΓΕ.Λ. ΣΚΙΑΘΟΥ , ΓΕ.Λ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ , Γ/ΣΙΟ – Λ.Τ. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ .
Ενώ τα 1ο ΕΠΑΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ και 3ο ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ θα είναι τα Εξεταστικά Κέντρα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.
Με self tests και μάσκες οι υποψήφιοι
Ενα επιπλέον άγχος θα πρέπει να ξεπεράσουν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι γονείς τους κι είναι αυτό του test για τον κορωνοϊό. Οπως αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, οι υποψήφιοι και όσοι συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).
Ειδικότερα:
• Οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) θα γίνει την Πέμπτη 10/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Πέμπτη 10/6 έως και Κυριακή 13/6. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα γίνει την Παρασκευή 18/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Παρασκευή 18 μέχρι Δευτέρα 21/6. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19/6 μέχρι την Τρίτη 22/6. Τα δύο πρώτα δωρεάν τεστ θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία έως και το Σάββατο 5/6.
• Υποψήφιοι και προσωπικό πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.
• Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τις εξετάσεις.
• Εάν κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές ύστερα από αρνητικό PCR ή rapid test.
• Εάν κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Τέλος, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους, και θα ισχύουν τα μέτρα πρόληψης (φυσικός αερισμός αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικού, σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).
Ψυχολογική υποστήριξη υποψηφίων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ανακοίνωσε προ λίγων ημερών την έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικών Γραμμών Παροχής Πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και Ψυχολογικής Υποστήριξης για υποψηφίους και τις οικογένειές τους, σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ΚΕΣΥ της Θεσσαλίας, καθώς και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι γραμμές υποστήριξης ήδη λειτουργούν από την Πέμπτη 27/5/2021 και θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων, με στόχο να:
-παρέχουν πληροφορίες σε σχέση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως π.χ. σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ, την εξεταστέα ύλη κ.ά.,
-υποστηρίξουν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων,
-βοηθήσουν υποψηφίους στη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων,
-ενισχύσουν τις οικογένειες
Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν οι εξής γραμμές υποστήριξης:
-ΔΔΕ Μαγνησίας:Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2421029736 (για ΓΕΛ) & 2421052984 (για ΕΠΑΛ)Ώρες λειτουργίας:8:00π.μ. έως 16:00μ.μ. και στο email : mail@dide.mag.sch.gr.
-Κ.Ε.Σ.Υ. Μαγνησίας: Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2421020818, Ώρες λειτουργίας:8:00 π.μ. έως 20:00μ.μ. και στο email : mail@kesy.mag.sch.gr.
-ΠΔΕ Θεσσαλίας (για όλες τις ΔΔΕ): Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2410539214, Ώρες λειτουργίας: 16:00μ.μ. έως 20:00μ.μ. και στο email : mail@thess.pde.sch.gr

magnesianews.gr