Στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν μπει και οι ιδιωτικές κλινικές του Βόλου. Τίθενται σε ετοιμότητα, ώστε αφενός να νοσηλεύσουν ασθενείς σε περίπτωση που «φρακάρουν» κλινικές του Αχιλλοπουλείου και αφετέρου για να διαχειριστούν τυχόν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, εφόσον υπάρξει μαζική έξαρση.
Παράλληλα σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές έχει θεσπιστεί «κώδικας» COVID-19, ο οποίος αφορά στη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς και βασίζεται σε δύο άξονες.
Ο ένας αφορά το ίδιο το προσωπικό των κλινικών το οποίο υποχρεωτικά τηρεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Επίσης θα πρέπει να υποβάλλεται συχνά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό. Ο δεύτερος άξονας αφορά στις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται τόσο στους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται μέσα, όσο κυρίως στις νέες εισαγωγές. Αυτές υπό τον φόβο της εκδήλωσης κρουσμάτων COVID-19 θα περνούν πλέον από «κόσκινο».
Εξάλλου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, η κάθε κλινική είναι υποχρεωμένη να έχει διασφαλίσει έναν χώρο στον οποίο ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης τυχόν ύποπτου κρούσματος.
Για να διαπιστωθεί μάλιστα ο βαθμός ετοιμότητας έχει ζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες να γίνει έλεγχος στις κλινικές από κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ, καθώς σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στη δημόσια δομή, δηλαδή το νοσοκομείο Βόλου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικές δομές για την αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας. Στον Βόλο οι κλινικές που μπορούν να επιταχθούν, αν καταστεί ανάγκη, είναι όσες σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους, διαθέτουν αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών. Για να μεταφερθεί ασθενής από τη δημόσια δομή στην ιδιωτική κλινική χρειάζεται απαραίτητα να υπάρξει απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου. Οι ασθενείς που θα διακομιστούν επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
Η νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας του ασθενούς, είτε με κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο, είτε με ημερήσιο νοσήλιο, όπως περιγράφεται αυτό στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)