Δυο διοικητικά πρόστιμα των τάξης των 3.000 ευρώ και 1.600 ευρώ αντίστοιχα επέβαλε ο Δήμος Αλμυρού σε ιδιοκτήτες σκυλιών, μετά από βεβαιώσεις παραβάσεων της Αστυνομίας. Η μια περίπτωση αφορούσε καταγγελία για μεγαλόσωμο και άγριο σκύλο, στον οποίο ο ιδιοκτήτης του δεν φορούσε το προστατευτικό φίμωτρο και δεν ήταν τσιπαρισμένο, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορούσε καταγγελία για όχληση από μεγάλο αριθμό σκύλων σε κατοικία ιδιώτη στον Αλμυρό.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος, που υπέγραψε και τα δυο διοικητικά πρόστιμα, «η επιβολή τους έγινε μετά από καταγγελίες δημοτών στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, το οποίο έκανε τους προβλεπόμενους ελέγχους και βεβαίωσε τις παραβάσεις. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορεί κάποιος σε δημόσιο χώρο με μεγαλόσωμο σκυλί, το οποίο να είναι επιθετικό και να μη φοράει φίμωτρο. Ο Δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει Κτηνιατρική Υπηρεσία, ενώ τα πρόστιμα επιβάλλονται βάσει του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/2.2.2012 /τ.Α΄) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό. Ο Δήμος Αλμυρού στέλνει μήνυμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τη Νομοθεσία ότι δεν θα αφήσει ορισμένους να αυθαιρετούν και απευθύνει έκκληση στους δημότες που διαθέτουν ζώα συντροφιάς να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή ως προς τη μεταχείρισή τους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Να αναφερθεί ότι τα προαναφερόμενα διοικητικά πρόστιμα καταβάλλονται μειωμένα κατά το μισό, στην Ταμιακή Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση της παράβασης.

Ο Δήμος Αλμυρού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές Ιουνίου διέθεσε 60.000 ευρώ για τροφές, φάρμακα, εμβόλια, ταΐστρες, στειρώσεις και τσιπαρίσματα των ζώων, καθώς και αμοιβές των ανθρώπων για την περισυλλογή των ζώων.

Ήδη ανατέθηκαν σε κτηνιάτρους οι σχετικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να αναλάβουν τις στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς, σημάνσεις και εξετάσεις για ασθένειες των αδέσποτων ζώων.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του έχει καλέσει τις Φιλοζωικές οργανώσεις, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους, κάθε ενεργό δημότη να συνδράμουν στο έργο του ώστε να επιτευχθεί από κοινού η οριστική επίλυση του προβλήματος με τα αδέσποτα».

e-thessalia.gr