Ο μοναδικός Δήμος της Μαγνησίας και ένας από τους λίγους πανελλαδικά που δεν είδαν μείωση του πληθυσμού τους βάσει της απογραφής για το 2021 είναι η Αλόννησος.

Το νησί των Βορείων Σποράδων αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της Μαγνησίας, καθώς διασώθηκε από τη γενικότερη μείωση του πληθυσμού που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 οι μόνιμοι κάτοικοι στην Αλόννησο ανέρχονται στους 3.153, όταν πριν δέκα χρόνια ήταν 2.750. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση στους 403 κατοίκους που σε ποσοστό αγγίζει το 13%.

Οι αρκετές μεταδημοτεύσεις σε συνδυασμό με την επιστροφή των νέων στο νησί φαίνεται πως τονώνουν τον μόνιμο πληθυσμό στην Αλόννησο, το πιο μακρινό νησί των Βορείων Σποράδων από τον Βόλο, το οποίο, ωστόσο, αποτελεί με την ποιότητα ζωή και τις ευκαιρίες στον τουρισμό, πόλο έλξης.

Ο δήμαρχος κ. Πέτρος Βαφίνης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ανέφερε πως «η απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε την εικόνα που είχαμε τα τελευταία χρόνια για τον μόνιμο πληθυσμό, ότι δηλαδή αυξάνεται, μια εξέλιξη που εξηγείται από δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οι αρκετές μεταδημοτεύσεις που έχουμε από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κάποια καταγωγή από το νησί, αλλά θέλουν να δραστηριοποιηθούν εδώ και έτσι μεταφέρουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Κάνουμε συνεχώς μεταδημοτεύσεις και ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Ακόμη και τις τελευταίες μέρες κάποιος μου τηλεφώνησε για να ρωτήσει σχετικά με τις διαδικασίες μεταδημότευσης που χρειάζονται για να μεταφέρει τα πολιτικά του δικαιώματα στην Αλόννησο. Ο δεύτερος λόγος είναι η επιστροφή των νέων που ναι μεν σπουδάζουν αλλού, αλλά μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, επιστρέφουν στο νησί για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Χρειαζόμαστε τους νέους και τα νέα μυαλά και είναι σημαντικό ότι επιστρέφουν στην Αλόννησο. Οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στα τουριστικά, άλλοι στην πληροφορική, ως εκπαιδευτικοί».

Η αύξηση του πληθυσμού και μάλιστα με τον νεανικό σφυγμό δίνουν ελπίδα για το μέλλον του νησιού.

Από τον Απρίλιο και μετά ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται από τους τουρίστες, αλλά και τους Έλληνες που απολαμβάνουν έξι μήνες το νησί. Είναι απόδημοι που το χειμώνα διαμένουν σε άλλα μέρη, όπως τον Βόλο, την Αθήνα, και την άνοιξη με το καλοκαίρι γυρίζουν στα πάτρια εδάφη για να απολαύσουν μια όμορφη ποιότητα ζωής. Την περίοδο αυτή ο πληθυσμός της Αλοννήσου φτάνει και τις 10.000 από περίπου 3.000 που είναι τον χειμώνα.

«Αυτό είναι και το παράπονό μας, καθώς οι πόροι που μας δίνει το κράτος, αφορούν τους μόνιμους κατοίκους που αντιστοιχούν σε ένα εξάμηνο, καθώς το άλλο εξάμηνο ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται μαζί με τις ανάγκες που προκύπτουν» είπε ο κ. Βαφίνης.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλό τουριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες των επαγγελματιών να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις επιχειρήσεις τους.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με τρία επιβατηγά πλοία πλέον να αναχωρούν από τον Βόλο λέγοντας πως αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αν μάλιστα προστεθούν και αυτές από τη Θεσσαλονίκη και το Μαντούδι, ενώ αναμένονται και τα υδροπλάνα.

e-thessalia.gr