Γρήγορη είναι πλέον η απονομή κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, ενώ καθυστέρηση υπάρχει στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, κυρίως στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ. Ο ασφαλιστικός φορέας συστήνει στους υποψήφιους συνταξιούχους, να μην καταφεύγουν στα ιδιωτικά γραφεία για καταμέτρηση των ενσήμων, πληρώνοντας άδικα χρήματα, καθώς ο ΕΦΚΑ είναι ο μόνος αρμόδιος γι’ αυτή τη διαδικασία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Βόλου και διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας Θεσσαλίας συντονισμού και υποστήριξης Βαγγέλης Γεωργολόπουλος, έκανε ενημέρωση για το συνταξιοδοτικό που είναι μείζον θέμα για τους εργαζόμενους, παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάση Παπαδημόπουλου.

Όπως εξήγησε σε επίπεδο του ΕΦΚΑ Μαγνησίας και Θεσσαλίας, η έκδοση των αποφάσεων οριστικής συνταξιοδότησης, βρίσκεται σε καλό δρόμο και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, όταν πρόκειται για ασφαλισμένους στον πρώην ΙΚΑ, καθώς εκδίδονται σε 2-3 μήνες.

Για τις περιπτώσεις ενός εργαζόμενου που έχει διαδοχική ασφάλιση, σε ταμεία όπως ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, που απαιτούνται βεβαιώσεις των άλλων ταμείων, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις της τάξης του ενός ως δύο ετών, κάτι που οφείλεται στην υποστελέχωσή τους, ωστόσο γίνονται προσπάθειες να εξομαλυνθεί η κατάσταση και οι συντάξεις να απονέμονται σύντομα.

Ο κ. Γεωργολόπουλος εξήγησε ότι ειδικά στον ΟΓΑ, όπου οι συντάξεις εκδίδονται στη Λάρισα, υπάρχει υποστελέχωση, καθώς 10 άτομα καλούνται να διαχειριστούν τις συντάξεις όλης της Θεσσαλίας, ενώ γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει το λογισμικό του πρώην Οργανισμού.

Εκατοντάδες επικουρικές

Ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Βόλου, τόνισε ότι στη Μαγνησία δεν υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ, ενώ σε αναμονή της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης βρίσκονται 250-300 περιπτώσεις εργαζομένων που είχαν διαδοχική ασφάλιση.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2019, που άνοιξε το σύστημα για την απόδοση των επικουρικών συντάξεων, έχουν χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ Μαγνησίας περίπου 870 επικουρικές συντάξεις, που είχαν σωρευτεί, γιατί το σύστημα ήταν κλειστό για πάνω από 3,5 χρόνια.

Επίσης, από την αρχή του χρόνου, οι αποφάσεις συνταξιοδότησης, που εκδίδει ο ΕΦΚΑ Βόλου, είναι μόνο προσωρινές, διότι το λογισμικό του κεντρικού ΕΦΚΑ δεν επιτρέπει τις οριστικές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που υπέβαλε ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης παίρνει ποσοστό του 80% της σύνταξης, ενώ αυτός που την υπέβαλε εγγράφως, λαμβάνει το 50% τη σύνταξής του.

Ο διευθυντής προέβλεψε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι προσωρινό και μόλις αποκατασταθεί το λογισμικό, άμεσα θα μπορέσουν να εκδοθούν οι αποφάσεις οριστικής συνταξιοδότησης και οι συνταξιούχοι σε μερικούς μήνες να πάρουν τη διαφορά από την πλήρη σύνταξη.

Μόνος αρμόδιος για καταμέτρηση ο ΕΦΚΑ

Ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Βόλου κάλεσε τους υποψήφιους συνταξιούχους να μην απευθύνονται σε ιδιωτικά γραφεία για καταμέτρηση των ενσήμων τους, πληρώνοντας άδικα χρήματα, καθώς όχι μόνο δεν συντομεύει ο χρόνος απονομής της σύνταξης, αλλά ο ασφαλιστικός φορέας δεν αναγνωρίζει την καταμέτρηση τρίτου, παρά μόνο αυτή που γίνεται από την υπηρεσία.

Ζήτησε δε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου να ενημερώνει τους υποψήφιους προς συνταξιοδότηση.

Να μην απευθύνονται σε γραφεία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος είπε ότι η Διοίκηση του ΕΚΒ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΦΚΑ για καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων που είναι να βγουν στη σύνταξη και τους κάλεσε να μην απευθύνονται στα ιδιωτικά γραφεία, που υπολογίζεται ότι είναι τέσσερα στο Βόλο και τους πωλούν εκδούλευση.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν λογιστικά ή δικηγορικά γραφεία, που συνεργάζονται με παλιούς υπαλλήλους του ΙΚΑ για να καταμετρούν τα ένσημα τους και πρόσθεσε ότι στο Βόλο λειτουργούν τουλάχιστον τέσσερα τέτοια γραφεία, με τους ασφαλισμένους να δίνουν σημαντικά ποσά για να γίνει η καταμέτρηση.

Ο κ. Παπαδημόπουλος, άφησε αιχμές εναντίον τέτοιων γραφείων λέγοντας πως φοροδιαφεύγουν και πως η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια παρέμβαση για την προστασία των πολιτών και ακόμα ζήτησε να υπάρξει στελέχωση των υπηρεσιών των πρώην ταμείων με υπαλλήλους για να γίνει ταχύτερη η απονομή των επικουρικών, αφού υπάρχουν συνταξιούχοι που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια να τη πάρουν. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ ανέφερε ότι το σύστημα απονομής συντάξεων έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν και ζήτησε από τους ασφαλισμένους να μην πάνε με καρτέλες ενσήμων σε ιδιωτικά γραφεία για καταμέτρηση, αφού η τελική γίνεται μόνο από τον ΕΦΚΑ.

Τέλος, είπε πως στο Ταμείο Μετάλλου ο εργαζόμενος πρέπει να περιμένει ακόμα και 3,5 χρόνια για να πάρει την επικουρική σύνταξη.

magnesianews.gr