Νέα προσπάθεια για να πάρει ζωή η πλαζ των Αλυκών και να αποκτήσει την παλιά της αίγλη κάνει ο Δήμος Βόλου. Για την πλαζ πρόκειται να προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός με χαμηλή τιμή εκκίνησης για την προσέλκυση επενδυτή, που θα αναλάβει να αναβαθμίσει και να λειτουργήσει το σύνολο των εγκαταστάσεων και να προσφέρει τον χώρο με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Την τελευταία τουλάχιστον επταετία η πλαζ Αλυκών έχει ερημώσει. Συνεργεία του Δήμου Βόλου προβαίνουν κάθε χώρο σε επισκευές και αποκαταστάσεις στις εγκαταστάσεις που βανδαλίζονται από αγνώστους. Ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα το άλλοτε καλοκαιρινό στέκι και μάλιστα νυχθημερόν.

Για τη μίσθωση της πλαζ είχε προκηρυχθεί και στο παρελθόν δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός. Στις 14 Ιουνίου 2013 υπογράφτηκε το συμφωνητικό μίσθωσης με συγκεκριμένη μισθώτρια. Στη συνέχεια η μισθώτρια υποκαταστάθηκε νόμιμα από ετερόρρυθμη εταιρεία και υπογράφτηκε νέο συμφωνητικό. Στόχος ήταν η εταιρεία να προχωρήσει στην αναβάθμιση της πλαζ με βάση συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο και να την εκμεταλλεύεται έως το 2025.

Ωστόσο, η ετερόρρυθμη εταιρεία υποκαταστάθηκε από ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την οποία ο δήμος δεν υπέγραψε σύμβαση.

Στις 12 Ιουνίου 2018 ο δήμος κάλεσε την εταιρεία με εξώδικη όχληση - διαμαρτυρία να παραδώσει το ακίνητο λόγω «αυθαίρετης κατοχής και νομής του». Προηγουμένως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να βγάλει διαταγή πληρωμής, ενώ προχώρησε και η διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης.

Από τα τέλη Ιουνίου, στην πλαζ Αλυκών που ρήμαζε αναξιοποίητη μπήκαν μηχανήματα του Δήμου Βόλου: καθάρισαν και εξωράισαν τον χώρο ενώ προχώρησαν στις απαραίτητες επισκευές και απέδωσαν σε ελεύθερη χρήση τις εγκαταστάσεις στους λουόμενους.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να έρθουν προς έγκριση οι όροι του πλειοδοτικού διαγωνισμού που πρόκειται να διενεργηθεί για την εκμίσθωση της πλαζ Αλυκών, ακόμη και από το τρέχον καλοκαίρι.

Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στις 12.000 ευρώ τον χρόνο και η σύμβαση θα είναι διάρκειας εννέα ετών. Ο ανάδοχος όμως θα πρέπει να προβεί μέσα στο διάστημα της σύμβασης σε επενδύσεις ύψους 270.000 ευρώ που αφορούν στις εγκαταστάσεις αναψυκτηρίου, μπαρ, αποδυτηρίων, WC, αλλά και στην παιδική χαρά και στις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνει ο χώρος και συγκεκριμένα στο γήπεδο 5Χ5, στο γήπεδο beach volley, στο γήπεδο beach soccer, στο γήπεδο τένις. Συνολικά η πλαζ έχει εμβαδό εγκαταστάσεων 14.498τ.μ. Ορος της σύμβασης θα είναι η ελεύθερη είσοδος στον χώρο.

Εάν οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά και υπάρξει ενδιαφέρον δεν αποκλείεται η πλαζ να λειτουργήσει έστω και με υποτυπώδεις παρεμβάσεις από τον ερχόμενο κιόλας Αύγουστο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ, taxydromos.gr