«Ομηροι» των χρεών τους προς τα δημοτικά ταμεία αρκετοί καταστηματάρχες στον Δήμο Βόλου, που ήθελαν να εκδώσουν άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων, αλλά δεν μπορούσαν.
 Εξαιτίας των χρεών τους δεν μπορούσαν να βγάλουν δημοτική ενημερότητα, ένα έγγραφο απαραίτητο για την έκδοση αδειών τραπεζοκαθισμάτων.
Η αδυναμία έκδοσης αδειών τους έφερνε αντιμέτωπους με ελεγκτικούς μηχανισμούς και «τσουχτερά» πρόστιμα.
Ωστόσο με βάση τον νέο νόμο περί ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους φαίνεται να δίνεται λύση.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων που επιθυμούν να εκδώσουν άδειες τραπεζοκαθισμάτων μπορούν να το κάνουν εάν πρώτα φροντίσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα έκδοσης δημοτικής ενημερότητας.
Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα μπορούν να επωφεληθούν και από τη δυνατότητα πληρωμής των τελών τους σε δόσεις σύμφωνα με νέα απόφαση που αναμένεται να λάβει το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα.
Σύμφωνα με αυτή, άδειες έως 150 ευρώ εξοφλούνται εφάπαξ. Στην περίπτωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής ο οφειλέτης θα πρέπει να καταθέσει στον Δήμο Βόλου έως τις 31 Ιουλίου 2019 εγγυητική επιστολή καλής πληρωμής η οποία θα είναι ισόποση του τέλους κοινοχρήστων χώρων.
Το τέλος στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται σε 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις (Ιούλιο έως Οκτώβριο). Στην περίπτωση τμηματικής καταβολής δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής του 30% του τέλους κοινοχρήστου χώρου για όσους προσέλθουν έως 31 Ιουλίου 2019 και το υπόλοιπο ποσό σε 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις (Ιούλιο έως Οκτώβριο).
Στην περίπτωση έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (δηλαδή άδεια λειτουργίας που θα εκδοθεί από Αύγουστο έως και Σεπτέμβριο 2019), δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής 30% του τέλους κοινοχρήστου χώρου έως 30 Σεπτεμβρίου 2019 και το υπόλοιπο σε 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο).
Εφάπαξ καταβολή του τέλους κοινοχρήστου χώρου ισχύει για κάθε άδεια που θα εκδοθεί μετά την 1η Αυγούστου 2019 και για τα καταστήματα με νέες άδειες λειτουργίας μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)