Μέχρι το Πάσχα θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων η ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, με το συνολικό ποσό που υπολογίζεται να δοθεί να είναι πάνω από 45 εκ. ευρώ. Για σταγόνα στον ωκεανό κάνει λόγο η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, ενώ χαρακτηρίζει την ενίσχυση «για γέλια». Ούτε για 20 μέρες ζωοτροφές δεν φτάνουν, υποστηρίζει η ίδια.
Η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη χαρακτήρισε την ενίσχυση που θα δοθεί, πως είναι για γέλια… Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για ένα πρόγραμμα, στο οποίο εντάσσονται πολλοί κλάδοι της κτηνοτροφίας.
«Σε εμάς αντιστοιχεί το 2% επί του τζίρου του 2021. Κι επειδή κάποιοι ακούνε για 45 εκ. ευρώ ενίσχυση και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό πρακτικά, να τους ενημερώσουμε πως ο τζίρος ενός μέσου κτηνοτρόφου από γάλα και κρέας είναι 30.000 ευρώ. Το 2% στις 30.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 600 ευρώ. Με 600 ευρώ τι ζωοτροφές μπορούμε να αγοράσουμε; Και 800 ευρώ να είναι η ενίσχυση. Δεν φτάνουν ούτε για 20 μέρες» εξηγεί η κ. Χαρούλα Διβάνη.
Η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας επισήμανε πως η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών έχει φτάσει στο 100%. «Το καλαμπόκι για παράδειγμα το αγοράζαμε 0,20-0,22 ευρώ και τώρα έχει φτάσει 0,42-0,43 ευρώ» τόνισε, προσθέτοντας πως είναι σταγόνα στον ωκεανό η ενίσχυση, ενώ υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν πήγαν καλά την προηγούμενη χρονιά. «Αυτοί τι θα πάρουν; Πάντως η ενίσχυση για την πλειονότητα υπολογίζεται περίπου στα 400-500 ευρώ, εκτός από τις μεγάλες μονάδες, οι οποίες, όμως, έχουν περισσότερα έξοδα στις ζωοτροφές» τόνισε.
Η κ. Χαρούλα Διβάνη αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στο πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, που έχουν βγάλει εκτός προϋπολογισμού τον κλάδο. «Αν θέλει ένας κτηνοτρόφος 20 ευρώ για να πάει στο μαντρί και να γυρίσει, τι θα μείνει για να ζήσει;» διερωτήθηκε.
Η ίδια έκανε λόγο για δραματική κατάσταση, «με το κακό, πέρα όλων των άλλων, να είναι πως δεν υπάρχει συνεννόηση και δεν μας καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι, διότι δεν ξέρουν πώς λειτουργούμε», συμπληρώνοντας πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν.
«Από τον Οκτώβριο και μετά θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις. Πολλοί παρατάνε την κτηνοτροφία και πολλοί σκέφτονται να πουλήσουν τα ζώα τους. Από το καλοκαίρι και μετά, γιατί τώρα είναι παραγωγική περίοδος, αρκετοί θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα» κατέληξε.

e-thessalia.gr