Οι ανατιμήσεις, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η πανδημία αποτελούν τροχοπέδη για τις κρατήσεις στα καταλύματα ενόψει Πάσχα, με τους ξενοδόχους να τηρούν στάση αναμονής μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε κι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο των κρατήσεων και της ζήτησης.
Όπως ανέφερε μιλώντας στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, «μέχρι στιγμής το ποσοστό κρατήσεων κυμαίνεται περίπου στο 50%, ωστόσο ενώ αρχικά υπήρξε ένα καλό ενδιαφέρον, τις τελευταίες εβδομάδες «πάγωσε», λόγω της οικονομικής κατάστασης. Ο κόσμος δεν ξέρει τι τους περιμένει με τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις, ενώ ένα δεύτερο κομμάτι είναι το ουκρανικό. Επίσης, λόγω του κορωνοϊού με τα κρούσματα στα σχολεία, κανείς δεν αποφασίζει να κάνει κράτηση νωρίς, παρά μόνο last second. Κι 80% να είχαμε κρατήσεις, αν δεν σιγουρευτούν οι οικογένειες για τα παιδιά τους, τελευταία στιγμή ακυρώνουν και δεν έρχονται».
Ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι από τη Μεγάλη Τετάρτη θα διαφαίνεται η εικόνα των κρατήσεων και πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση το Πάσχα και μετέφερε την αγωνία και την αβεβαιότητα, στην οποία βρίσκονται οι ξενοδόχοι, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν στον προγραμματισμό τους και να υπολογίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, στην πλειοψηφία αναμένονται Έλληνες τουρίστες, καθώς Σέρβοι και Βούλγαροι λόγω του υψηλού κόστους στα καύσιμα, δεν θα πραγματοποιήσουν μετακινήσεις.
Καταλύματα – Μέτρα
Όσον αφορά στα καταλύματα της Μαγνησίας και πόσα από αυτά θα λειτουργήσουν το Πάσχα, ο πρόεδρος ανέφερε ότι έχει ανοίξει το 70% κι όπως σημείωσε, «το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλο, αλλά δεν θα το μετακυλήσουμε στον πελάτη. Τα ξενοδοχεία ετοιμάζονται και προετοιμάζονται. Περιμένουμε πολύ κόσμο, αλλά πολύ μειωμένα έσοδα. Το χάσιμο που εκτιμάμε ότι θα έχουμε από όλη αυτή την κατάσταση, θα είναι πάνω από 40%».
Ο κ. Ζαφείρης επανέλαβε την πρόταση να επαναφέρει το αρμόδιο υπουργείο το μέτρο των 120 δόσεων. «Αν θέλει το κράτος να πάρει χρήματα από τους ξενοδόχους πρέπει να μας βοηθήσει» είπε και συνέχισε: «Χρειάζονται εξατομικευμένες ρυθμίσεις, τουλάχιστον σε πρώτη φάση να επανέλθουν οι 120 δόσεις με δυνατότητα καταβολής από Μάιο ή Ιούνιο, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι ξενοδόχοι». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία που είχε η Ένωση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιλυθούν σειρά προβλημάτων που είχαν ανακύψει.
Σποράδες
Την ίδια ώρα οι Σποράδες παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζουν τα καταλύματα στη χερσαία Μαγνησία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου ανέφερε ότι μόλις 2-3 ξενοδοχειακά καταλύματα στο κέντρο της Σκιάθου θα λειτουργήσουν, καθώς όπως είπε «εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερη κίνηση το Πάσχα γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Τα περισσότερα ξενοδοχειακά καταλύματα βρίσκονται εκτός Σκιάθου, εκτός κέντρου πόλης».
Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε και στις πτήσεις που αναμένονται φέτος στο νησί.
Όπως τόνισε, «περιμένουμε στις 23 Απριλίου πτήση από τη Γαλλία και μετά τέλος Απριλίου πτήση με Ολλανδούς», ενώ κάνοντας μια πολύ αρχική εκτίμηση είπε ότι «αν δεν υπάρξει κάτι άσχημο σε εξελίξεις, θα είναι καλή χρονιά από θέμα αφίξεων. Ωστόσο δεν ξέρω πώς θα μεταφραστεί αυτό στα τουριστικά αποτελέσματα, καθώς το κόστος λειτουργίας είναι μεγάλο». Πρόσθεσε ότι πέρυσι ήταν μισή σεζόν, ενώ με λίγο ώθηση, θα μπορούσαν τα νούμερα και οι αριθμοί των διανυκτερεύσεων που αναμένονται για φέτος, να συγκριθούν με αυτά του 2019.

Aναστασία Φύσσα (e-thessalia.gr)