Στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, στην έδρα της Αεροπορίας Στρατού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε η ανάπτυξη 38 αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων της 3ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας Στρατού των ΗΠΑ (3rd Combat Aviation Brigade).
Όπως έγραψε το ethnos.gr η αμερικανική δύναμη θα πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις και ασκήσεις μαζί με Ελληνες χειριστές ελικοπτέρων αλλά και επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα ελικόπτερα έφτασαν αποσυναρμολογημένα μέσα σε κοντέινερ στο λιμάνι του Βόλου και  ήδη άρχισε η μεταφορά τους μέσα στη βάση στο Στεφανοβίκειο. Πρόκειται για ελικόπτερα τύπου Apache, Black Hawk και Chinook. Συνολικά στο Στεφανοβίκειο θα εγκατασταθούν περίπου 250 στελέχη της αμερικανικής Ταξιαρχίας, τόσο χειριστές όσο και μηχανικοί, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, μαζί με οχήματα υλικά και ειδικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.
Η 3η Αεροπορική Ταξιαρχία Στρατού των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία και θα παραμείνει στην Ευρώπη σχεδόν για εννιά μήνες.
Στην Ελλάδα οι χειριστές των ελικοπτέρων θα εκπαιδευτούν κυρίως στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, στις παρυφές του Ολύμπου, μαζί με στελέχη της Αεροπορίας Στρατού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μονάδες πεζοναυτών και καταδρομέων.
Ασκηση Defender 2020
Οι αμερικανικές δυνάμεις θα προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, Defender 2020, που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη στην Ευρώπη.
Η Defender 2020 είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια. Στην άσκηση θα συμμετέχουν συνολικά 57.000 στρατιώτες. Οι 20.000 από αυτούς πρόκειται να έρθουν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.
Η Defender θα αποτελείται από πέντε φάσεις με πολλούς βασικούς στόχους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την υποδοχή, στάση, μετακίνηση και εφοδιασμό των στρατευμάτων στην κεντρική Ευρώπη.
Στη δεύτερη φάση, μια άμεση δύναμη αντίδρασης από την 82η Αεροπορική Δύναμη των ΗΠΑ θα διεξάγει κοινές επιχειρήσεις, με άλλες αεροπορικές δυνάμεις, στη Γεωργία.
Η τρίτη φάση χαρακτηρίζεται από μία στρατιωτική «διαίρεση» των στρατευμάτων εδάφους σε ολόκληρη την ήπειρο.
Στη συνέχεια, οι στρατιώτες θα πραγματοποιήσουν διέλευση ποταμών  καθώς και πέρασμα των γραμμών του αντιπάλου προς σε σημεία «κλειδιά».
Για την πέμπτη και τελευταία φάση τα στρατεύματα θα δοκιμαστούν σε θαλάσσιες αποστολές.

ethnos.gr