Εκατοντάδες καταγγελίες από πολίτες, που κινδύνευσαν με παράσυρση από συμβατικά ή ηλεκτρικά ποδήλατα σε πεζοδρόμους στο κέντρο της πόλης ή στην παραλία, έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες η Δημοτική Αστυνομία Βόλου. «Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες τουλάχιστον δύο καταγγελιών κυρίως από εξοργισμένες μητέρες με ανήλικα παιδιά που έχουν κινδυνεύσει κάνοντας αμέριμνοι τη βόλτα τους στην παραλία ή σε πεζόδρομο», αναφέρει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από δύο περίπου εβδομάδες στην παραλία όταν ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε και χτύπησε στην παραλία του Βόλου ανήλικο παιδί.
Η πληθώρα των καταγγελιών σε συνδυασμό με τον πρόσφατο (στις 22/9) εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μετακινήσεων αποτέλεσε αφορμή για τη Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των ποδηλατών όχι μόνο για τα δικαιώματά τους αλλά και για τις υποχρεώσεις τους.
«Εντός των ημερών παραλαμβάνουμε τα φυλλάδια και θα ξεκινήσουμε να τα διανέμουμε στους ποδηλάτες προκειμένου να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις που έχουν», σημείωσε ο κ. Γκογκινούδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας υπάρχουν τέσσερα άρθρα που αφορούν στους χρήστες ποδηλάτου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο υποχρεωτικός εξοπλισμός των ποδηλάτων με φώτα μπρος και πίσω, κλάξον και καθρέφτη, η απαγόρευση κυκλοφορίας τους σε πεζοδρόμους, η συμμόρφωσή τους στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ισχύει για όλα τα μέσα και η υποχρεωτική κίνηση με το χέρι όταν πρόκειται να στρίψουν δεξιά ή αριστερά επειδή δεν διαθέτουν φλας.
Μάλιστα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει και παραβάσεις από 40 έως 80 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.
Η εκστρατεία ενημέρωσης αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου και θα διαρκέσει εύλογο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσουν έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία.
Υποχρεωτική πορεία από τους δρόμους μέχρι να γίνουν ποδηλατόδρομοι
Σήμερα τα ποδήλατα συνυπάρχουν με τους πεζούς απουσία ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Οι παλιοί επικίνδυνοι ποδηλατόδρομοι ξηλώθηκαν το 2014 και μόλις προχθές αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων που αναμένεται να ξεκινήσει έως τέλος του έτους.
Τα τμήματα του δικτύου στα οποία θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι είναι τα εξής: Ρήγα Φεραίου (από Κασσαβέτη έως Ιωλκού), Κασσαβέτη (από Ρ. Φεραίου έως Δημητριάδος), Μεταμορφώσεως (από 28ης Οκτωβρίου έως Ρ. Φεραίου), Βασσάνη (από Ρ. Φεραίου έως Παπαδιαμάντη), Μικρασιατών (από Ζάχου έως Βασσάνη), Παπαδιαμάντη (από Λαμπράκη έως Ζάχου), Ζάχου (από Παπαδιαμάντη έως 2ας Νοεμβρίου), Φιλαδελφείας (από Καραμπατζάκη έως Μαιάνδρου), Μαιάνδρου (από Φιλαδελφείας έως Ικάρων), Ικάρων (από Μαιάνδρου έως Εθν. Αγώνων), παράπλευρη οδός Πάρκου Ν. Ιωνίας (Εθν. Αγώνων έως Δοξοπούλου), Εθνικών Αγώνων (από Ικάρων έως Βενιζέλου), Βενιζέλου (από Εθν. Αγώνων έως Καραμπατζάκη).
Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου οι ποδηλάτες θα πρέπει να «μοιραστούν» τους δρόμους με… αυτοκίνητα, μέσα μαζικής μεταφοράς και δίκυκλα, καθώς ο ΚΟΚ προβλέπει απαγόρευση κίνησης σε πεζόδρομο.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)