Με εκπαιδευτικά κενά φαίνεται πως θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στη Μαγνησία, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολο Μούσιο, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, να τα υπολογίζει σε 100 περίπου,. σε πρώτη φάση και μάλιστα τα μισά εξ αυτών, αφορούν την Ειδική Αγωγή. Παράλληλα, ελλείψεις καταγράφονται και στο έμψυχο δυναμικό της προσχολικής εκπαίδευσης στη Μαγνησία, τη στιγμή που έχουν καταγραφεί 400 νέες εγγραφές παιδιών. Τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν σταματούν, μιας και το κτηριακό ζήτημα ταλανίζει το νομό μας κι ακόμη εν έτει 2019 υπάρχουν μαθητές στη Ν. Ιωνία που κάνουν μάθημα σε …κοντέινερ.
Τα κενά στη Μαγνησία
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καταγράφονται 100 περίπου κενά εκπαιδευτικών σε πρώτη φάση, ενώ ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρόσληψη των αναπληρωτών.
«Τα κενά, κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση, είναι ότι θα κυμανθούν στα 100 σε πρώτη φάση. Τα μισά προέρχονται από την Ειδική Αγωγή, σε τμήματα ένταξης και Ειδικά Σχολεία, γιατί για άλλη μια φορά, δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Επίσης παρουσιάζονται 18 με 20 περίπου κενά σε θέσεις νηπιαγωγών, μετά και την εφαρμογή για πρώτη φορά συνολικά και στο Ν. Μαγνησίας της διετούς προσχολικής αγωγής. Αυτό σημαίνει, ότι τα παιδιά, που μέχρι χθες πήγαιναν στον παιδικό σταθμό ή απείχαν από το κομμάτι των νηπίων , θα πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτό το εκπαιδευτικό κομμάτι. Γι’ αυτό φέτος έχουμε 400 περισσότερες εγγραφές από πέρυσι και θα πρέπει να στηριχθούν οι σχολικές μονάδες με νέο εκπαιδευτικό δυναμικό. Τέλος, υπάρχουν κάποια κενά σε δασκάλους στη Β’ περιοχή Μαγνησίας -νησιά Σποράδων- και κενά ειδικοτήτων όπως πληροφορικής, γερμανικών, μουσικής και θεατρικής αγωγής», ανέφερε ο κ. Μούσιος. Η εκτίμηση είναι, πως θα χρειαστούν 95 εκπαιδευτικοί για να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες και να υπάρξει ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι τέλος Αυγούστου ο προγραμματισμός
Το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει κάθε χρόνο, είναι πότε θα στελεχωθούν με εκπαιδευτικούς τα σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, ο Σύλλογος έχει πει επανειλημμένως ότι όλος αυτός ο προγραμματισμός, θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου. Να έχουν γίνει και οι προσλήψεις των αναπληρωτών , ώστε να μπορέσουν στις 2 Σεπτεμβρίου που θα παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες, να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Οι προσλήψεις των αναπληρωτών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας, θα γίνουν 5-6 Σεπτεμβρίου.
«Εμείς λέγαμε πάντα ότι αυτό, έπρεπε να έχει τελειώσει στο τέλος Αυγούστου και στις 2 Σεπτεμβρίου, που συνεδριάζουν οι σύλλογοι διδασκόντων της κάθε σχολικής μονάδας, θα έπρεπε να είναι εκεί και οι αναπληρωτές , οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι ένα κομμάτι του σχολείου. Είναι απαραίτητο να βρίσκονται όλοι στη θέση τους έως το τέλος Αυγούστου, για να έχουμε και καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε και το δημόσιο σχολείο, αποκτώντας και στο νομό μας, μία σύγχρονη και ποιοτική, αποτελεσματική δημόσια εκπαίδευση. Δεν έπρεπε να συζητούμε τα αυτονόητα, θα έπρεπε κανονικά να συζητάμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημόσιου σχολείου», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.
Κάνουν μάθημα σε κοντέινερ
Μεγάλη πληγή όμως για τη Μαγνησία είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις της προσχολικής εκπαίδευσης. Κτήρια ενοικιασμένα, σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς γυμναστήρια και βιβλιοθήκες, που φυσικά δυσχεραίνουν και το παιδαγωγικό έργο.
«Στη Μαγνησία υπάρχουν ενοικιαζόμενα κτήρια και σχολικές μονάδες που στεγάζονται νηπιαγωγεία και δεν πληρούν τα κριτήρια για το παιδαγωγικό έργο. Προβλήματα όμως έχουμε και στα Δημοτικά. Για παράδειγμα, ακόμη στα 3ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας υπάρχουν κοντέινερ που κάνουν μάθημα τα παιδιά εν έτει 2019. Υπάρχουν σχολεία χωρίς γυμναστήρια, χωρίς βιβλιοθήκες κτλ.. Θα πρέπει ως τοπικές κοινωνίες να βρούμε τους χώρους να ανεγερθούν νέα σχολικά κτήρια και να δώσουμε μεγάλη βάση στο θέμα των κτηριακών υποδομών. Δεν το λύσαμε εδώ και δεκαετίες και πρέπει τώρα να το κάνουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.
Τέλος, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2018 – που ψηφίστηκε η υποχρεωτική προσχολική αγωγή- και του 2019, δεν είχε προβλέψει ούτε ένα ευρώ για σχολικές στέγες σε όλη την Ελλάδα!

magnesianews.gr