Κρίσιμες για τον τουρισμό θεωρούνται οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, «αγκάθι» για τη θωράκιση των νησιών αποτελεί το γεγονός  ότι ένα μικρό ποσοστό ξενοδοχείων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις κρουσμάτων σε τουρίστες.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού και των υγειονομικών αρχών, το 2 τοις χιλίοις επί των κλινών ξενοδοχείων που λειτουργούν σε κάθε περιοχή και σε κάθε νησί θα πρέπει να μισθωθεί για τη φιλοξενία ενδεχόμενων κρουσμάτων κοροναϊού. Στα μικρά νησιά ο σχεδιασμός προβλέπει τη μίσθωση από το υπουργείο Τουρισμού τουλάχιστον πέντε κλινών.
Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.
Ωστόσο, η ανταπόκριση των ξενοδόχων στην πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μικρό ποσοστό ιδιοκτητών καταλυμάτων – το οποίο αντιστοιχεί στο 40% των απαιτούμενων κλινών – εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος  έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Πηγές του υπουργείου Τουρισμού εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από τα καταλύματα καραντίνας όλα τα ξενοδοχεία θα κρατήσουν δωμάτια κενά προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτά τυχόν κρούσματα Covid – 19.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς, όπως αναφέρει το economistas, διαφωνούν με την προσέγγιση αυτή και επισημαίνουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ξενοδοχείων καραντίνας.
Όπως αναφέρουν, εάν σημειωθούν κρούσματα σε ένα ξενοδοχείο τότε είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αντιδράσει το προσωπικό υπό το φόβο μετάδοσης του ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του καταλύματος.
Προσθέτουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το ημερήσιο κόστος αποζημίωσης προκειμένου να προσελκύσει και άλλους ξενοδόχους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και στην περίπτωση που και πάλι δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο επίταξης.

(in.gr)