Ερευνητές του University of Toronto ανέπτυξαν έναν εξαιρετικά εύκαμπτο, διαφανή και αυτοτροφοδοτούμενο ενεργειακά αισθητήρα που καταγράφει τις πολύπλοκες αισθήσεις του ανθρώπινου δέρματος.
Οι δημιουργοί του θεωρούν πως το AISkin (artificial ionic skin) μπορεί, χάρη στις πρωτοποριακές του ιδιότητες, να οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα στα wearable ηλεκτρονικά, την ιατρική και τη ρομποτική.
«Από τη στιγμή που είναι υδροτζέλ, είναι φθηνό και βιοσυμβατό- μπορείς να το βάλεις στο δέρμα σου χωρίς τοξικές επιπτώσεις. Είναι επίσης πολύ κολλητικό, και δεν πέφτει, οπότε υπάρχουν τόσοι πολλοί δρόμοι για αυτό το υλικό» είπε o καθηγητής Σινγιού Λιου, το εργαστήριο του οποίου επικεντρώνεται στους τομείς του ιοντικού δέρματος και των «μαλακών» ρομπότ.
Το ΑΙSkin αποτελείται από δύο φύλλα υδροτζέλ με αντίθετα ηλεκτρικά φορτία. Συνδυάζοντας αρνητικά και θετικά ιόντα, οι ερευνητές δημιούργησαν αυτό που χαρακτηρίζουν «διασταύρωση αίσθησης» στην επιφάνεια του τζελ. Όταν το AISkin βιώνει ένταση, υγρασία ή αλλαγές θερμοκρασίας, παράγει ελεγχόμενες κινήσεις ιόντων που μπορούν να μετρηθούν ως ηλεκτρικά σήματα.
«Αν δείτε το ανθρώπινο δέρμα, πώς αντιλαμβανόμαστε τη θερμότητα ή την πίεση, τα νευρωνικά μας κύτταρα μεταδίδουν πληροφορία μέσω ιόντων- δεν διαφέρει τόσο πολύ από το τεχνητό μας δέρμα» είπε ο Λιου.
Το τεχνητό αυτό δέρμα είναι επίσης ανθεκτικό και εύκαμπτο: Το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να τεντωθεί κατά περίπου 50%, αλλά το AISkin, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να τεντωθεί κατά 400% χωρίς να σπάσει.
Το AISkin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε fitness συσκευές, που πραγματοποιούν μετρήσεις σε μια σειρά παραμέτρων του σώματος, ή ως ένα κολλητικό touchpad το οποίο προσκολλάται στο χέρι. Ακόμη, θα ήταν χρήσιμο σε εφαρμογές που σχετίζονται με την αποκατάσταση των μυών ασθενών, καθώς και σε μαλακά ρομπότ.

naftemporiki.gr