Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.
Ζήτησε ακόμη να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της Αθήνας από τη Σύνοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε χθες «θετικό πρώτο βήμα» τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την Τουρκία, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αυτά να υιοθετηθούν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Δεδομένης της συγκυρίας και της δυσκολίας της συζήτησης για το βασικό θέμα, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν συμπεράσματα. Αλλά, αυτό που θέλουμε, είναι να  γίνει η συζήτηση, είτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε στο περιθώριό του» είπε.
Σημείωσε επίσης πως η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί έχει ξεσηκώσει ένα κύμα διαμαρτυρίας παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη.
Ν. Αναστασιάδης: H Ε.Ε. να ανταποκρίνεται συλλογικά στις τουρκικές ενέργειες
Συλλογική αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές ενέργειες ζήτησε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

naftemporiki.gr