Τα σημεία επαφής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός στα «τετ α τετ» με τους πολιτικούς αρχηγούς και η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Ο διάλογος του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα και θα ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Να σημειωθεί πως για να αλλάξει η ισχύουσα ρύθμιση απαιτούνται 200 ψήφοι και για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση. Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι πως η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μια σειρά θεμάτων -όπως το ποιοι αλλά και πώς θα ψηφίζουν- θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. 

Απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τον χθεσινό κύκλο επαφών έγινε εμφανές πως παραμένει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται πως στόχος είναι για το θέμα της ψήφου των ομογενών να διαμορφωθεί ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης, με «γαλάζια» στελέχη να επισημαίνουν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθεί απομονωμένο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή σαφή σημεία προσέγγισης για το θέμα υπάρχουν με το Κίνημα Αλλαγής και το επόμενο διάστημα θα έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει πολιτική συναίνεση και σε άλλα θέματα. Τα φώτα κυρίως πέφτουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στο κατά πόσο θα μπορούσε να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο (με το Κίνημα Αλλαγής να επισημαίνει πως απαιτείται υποψήφιος με προοδευτικό πρόσημο).

Καταλύτης το ΚΚΕ

Με αυτά τα δεδομένα καθοριστική είναι η στάση του ΚΚΕ, που θα συμμετάσχει στον επικείμενο διάλογο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και θα καθορίσει τη στάση του ανάλογα με το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Με δεδομένη τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητο να υπερψηφίσει την όποια πρόταση το ΚΚΕ, καθώς ακόμα και αν πουν «ναι» όλα τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης συγκεντρώνονται 199 ψήφοι.

Μετά τα χθεσινά ραντεβού σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού τονίζεται πως «δεν πρέπει να πάει χαμένη η ευκαιρία» και γίνεται λόγος για «ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης». Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α' και β' κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Μάλιστα χθες υπήρξε και ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται πως «πολλοί συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αν πάρουν το αεροπλάνο. Και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απαγορεύουμε να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ας αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία. Ας κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη».

Πρόταση δύο σημείων

Την ίδια στιγμή κάλεσμα στην κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα», ώστε να βρεθεί «κοινός τόπος» στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε «ανοιχτός» να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση όμως «να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Τα βασικά σημεία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δύο: Πρώτον, να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δεύτερον, να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Διίστανται οι απόψεις για επιστολική 

*Τέσσερα βασικά σημεία - προτάσεις έθεσε στη συνάντηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Ειδικότερα επεσήμανε πως δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια. Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της. Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ επισημάνθηκε πως πρέπει να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Κοινοβούλιο.

*«Θα συμμετάσχουμε σε αυτήν τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ έχει επισημάνει πως πρέπει να υπάρχει σχέση όσων ψηφίζουν με τη χώρα (π.χ. φορολογητέα περιουσία, ΑΦΜ), ενώ τονίζει πως πρέπει να μπουν και κάποια κριτήρια όσον αφορά το διάστημα απουσίας (για παράδειγμα μέχρι 30 έτη).  Το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικά «όχι» στην επιστολική ψήφο, θέμα πάντως που εκτιμάται πως θα μπορούσε να γίνει μία κίνηση από την κυβερνητική πλευρά.

*Έναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς ζήτησε στο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Για το θέμα υπήρξε και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, που επίσης έχει καταθέσει πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.  

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ