Ο κύβος για την προεδρική εκλογή ερρίφθη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά χθες σε διάγγελμά του την πρότασή του για την ανάδειξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει το όνομα του υποψήφιου Προέδρου μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και την μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε ότι προτείνει την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τον προεδρικό θώκο, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της «μία εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές, δικαστή με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος».
Όπως τόνισε «μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας», ενώ «στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο».
Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο αν θα στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή, αλλά και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει στη Βουλή για την προεδρική εκλογή. Στη Χαριλάου Τρικούπη συνεδριάζουν σήμερα στις 15:00 το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος. Αργά το απόγευμα, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία των ψηφοφοριών θα πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαρτίου, κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν χρονικά προ ημερών την έναρξή της τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.
Βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν συνδέεται πλέον με τη διάλυση της Βουλής. H εκλογή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί ούτε  στη δεύτερη  ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.

naftemporiki.gr