Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, με την Αγκυρα να ενημερώνει πως η συμφωνία με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου o οποίος ανέφερε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι» τη «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο τόνισε πως  χαλάσαμε τα παιχνίδια στη Μεσόγειο και ότι «θα υπερασπιστούμε τα διεθνή μας δικαιώματα μέχρι τέλους».

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της απέλασης του λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η Ελλάδα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης. Και τι έγινε που τον απελάσατε;».

Συνεχίζουμε, πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, τη σθεναρή στάση μας με τη Λιβύη, αυτό θα κάνουμε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ερντογάν, το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εστάλη στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.