Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΚΙΝΑΛ κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Έτσι, με το επικρατέστερο σενάριο για τη διενέργεια των εκλογών να επιβεβαιώνεται, το ΚΙΝΑΛ εισέρχεται και τυπικά σε προεκλογική περίοδο με το εσωτερικό μπρα ντε φερ να σχηματοποιείται πολιτικά και στρατηγικά.
Οι «προεδρικοί» μπαίνουν δυναμικά σε μια διαδικασία… επιθετικής άμυνας, υπερασπιζόμενοι την εξαετή πορεία της ηγεσίας και αφήνοντας πίσω τη «θεσμική» αποχή από απαντήσεις στα φίλια πυρά, που θα δοκίμαζαν τη συνοχή της παράταξης. Είναι άλλωστε δεδομένο πια ότι θα δοκιμαστεί σκληρά, όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο.  
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, επιλέγει σταθερά να μην υψώνει τους τόνους. «Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση, η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει το κόμμα ενωμένο», τόνιζαν στην «Κ» της Κυριακής από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή, σχολιάζοντας τις αιχμές Γεννηματά.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και από το στρατόπεδο Λοβέρδου, το οποίο, ωστόσο, εξακολουθεί να κινείται πιο δυναμικά. Ο ίδιος, άλλωστε, επέκρινε πρόσφατα εμμέσως την παραμονή της κ. Γεννηματά στην ηγεσία εν μέσω δημοσκοπικής στασιμότητας, δηλώνοντας πως εάν δεν πετύχει ένα ποσοστό 18%-19% ως πρόεδρος, «δεν θα καθίσει να πιέζει την παράταξη».
Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης στο άτυπο ντιμπέιτ της Τετάρτης εξέπεμψε ένα σαφές, διπλό στίγμα της υποψηφιότητάς του. Αφενός μιλώντας με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας μάλιστα πως «αιφνιδιάζει αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με καθήκον αληθείας, δεν βρίσκει κριτική προς τα δεξιά». Αφετέρου, ζητώντας μεγαλύτερη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων και αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας για δυσανεξία απέναντι στις διαφορετικές απόψεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ