Τον διπλωματικό σχεδιασμό της έναντι των τουρκικών ενεργειών, στον απόηχο και της απόφασης της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ξεδιπλώνει η ελληνική κυβέρνηση. Μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που αποφάσισε να προετοιμάσει πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ αναμένεται να υπάρξει συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Στις 10.15 το πρωί ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της και στις 18:00, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Τον πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.
Για το θέμα της Τουρκίας και της απόφασής της για την Αγία Σοφία συνομίλησε χθες ο κ. Μητσοτάκης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. καταδίκασαν χθες την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία. «Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» δήλωσε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ.
Ανέφερε ακόμη πως το Συμβούλιο τού ανέθεσε την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε πως υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της. «Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» επισήμανε.
Σχολιάζοντας σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως υπήρξε σαφής καταδίκη της απόφασης της Τουρκίας σχετικά με την Αγία Σοφία, μία απόφαση που - όπως είπε - καθιστά σαφή την αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας και «την απομακρύνει από τη Δύση γενικά, όχι μόνο από την Ευρώπη».
Εκτίμησε επίσης πως η «ακατανόητη αυτή απόφαση» επιδρά καθοριστικά όχι μόνο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά με τη Δύση συνολικά, προσθέτοντας πως η χώρα μας αναδεικνύει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.
Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα «προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια» σε σχέση με την Τουρκία, έχοντας με το μέρος το διεθνές δίκαιο και τους συμμάχους της στο πλευρό της.

naftemporiki.gr