Νέα ηγετική ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμφανίσει ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο, ενώ σύμφωνα με στελέχη του κόμματος που πληροφορούνται και δεν συνδιαμορφώνουν τις αλλαγές, πολλές συμφωνίες που είχε κάνει πριν από τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός με αρκετά πρόσωπα για τη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια, ακόμα και στο Επικρατείας, δεν ισχύουν πλέον.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα τοποθετήσει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, πρώην ευρωβουλευτή και επί σειρά ετών στέλεχος του Ποταμιού. Αν αυτό ισχύει, τότε σημαίνει ότι διαψεύδονται οι πληροφορίες -οι οποίες μεταφέρονταν από κυβερνητικές πηγές- για τοποθέτηση στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Έφης Αχτσιόγλου, που μόνο οι ανακοινώσεις αναμένονται για να αναλάβει εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική εκστρατεία.

Αυτή τη στιγμή ερωτηματικό αποτελεί και το αν ισχύει η συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ  -από τότε που είχε συμφωνήσει να μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στο κόμμα- για τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ενώ επισφαλής είναι και η θέση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργού Άμυνας Ευ. Αποστολάκη. 

Σε αντίθεση με ό,τι λεγόταν τις προηγούμενες ημέρες, ότι οι τρεις από τις τέσσερις εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας έχουν κλείσει (Αχτσιόγλου, Σκουρλέτης, Αποστολάκης) και ο κ. Τσίπρας αναζητούσε πρόσωπο που θα συμβολίζει την Προοδευτική Συμμαχία για την τέταρτη, αυτή τη στιγμή τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο για την πρώτη τετράδα, πλην  της τοποθέτησης του κ. Γραμματικάκη, καθώς η πληροφορία επιβεβαιώνεται από διαφορετικές πλευρές. Επίσης, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όχι όμως σε εκλόγιμη θέση, προορίζεται και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι έχει ενισχυμένο ρόλο.

Στη νέα ηγετική ομάδα θα βρίσκονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που πλαισίωσαν τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Είναι οι ίδιοι -με την εξαίρεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που δεν συμμετέχει καθημερινά- που συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ» στην Κουμουνδούρου μαζί με τους Νίκο Παππά, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Μπίστη και Γιάννη Ραγκούση.

Αυτά σημαίνουν ότι στο κάδρο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπουργοί Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης, αν και για τον δεύτερο λένε ότι είτε πολιτευθεί είτε όχι, έχει τέτοια σχέση με τον κ. Τσίπρα που θα έχει θέση προσωπικού συμβούλου και μάλιστα εφ΄ όλης της ύλης.

Δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ένοικοι του Μαξίμου Θανάσης Καρτερός και Νίκος Καρανίκας, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που επί σειρά ετών «έλυνε και έδενε» στο Μαξίμου, ενώ ερωτηματικό αποτελεί ο ρόλος του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος ήταν μέλος της πολύ στενής ομάδας συνεργατών του κ. Τσίπρα.

Εκτός πρώτης γραμμής βρίσκονται πλέον και στελέχη που αποτέλεσαν θερμούς υποστηρικτές του κ. Τσίπρα και επί σειρά ετών κατείχαν θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Θ. Φωτίου κ.ά.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Γιάννης Καμπουράκης)