Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην εξεταστική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα των παρακολουθήσεων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαμαρτυρόμενοι γιατί η αρχική λίστα δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα. 

Προηγήθηκε αντιπαράθεση για τον καθορισμό της λίστας των μαρτύρων. Από τη λίστα των μαρτύρων που δέχτηκε να κληθούν η ΝΔ, απουσιάζουν πολιτικά πρόσωπα αλλά και άτομα που τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν κομβικά προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

Πάντως πηγές απο την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη διευκρίνισαν ότι η αποχώρηση αφορά μόνο την σημερινή συνεδρίαση.

Ν.Δ.: «Οι μάσκες έπεσαν»

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αιχμή την αποχώρησή τους εξαπέλυσε η Ν.Δ. σχολιάζοντας ότι «οι μάσκες έπεσαν».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας» ανέφερε το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Χαρακτήρισε παράλληλα «λυπηρό» το ότι «κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, επιμένοντας σε κραυγές αντί για επιχειρήματα».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει. Ας μείνουν 'αγκαλιά' ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επι της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών» πρόσθεσε η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της.

Δ. Μαρκόπουλος: Η Ν.Δ. κινήθηκε με απόλυτα θεσμικό τρόπο

«Άλλο να φωνάζεις για διαφάνεια και άλλο να την επιζητάς στα αλήθεια» ανέφερε με τη σειρά του σε δηλώσεις του ο εισηγητής της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Μαρκόπουλος, τονίζοντας πως «όποιος θέλει να μάθει δεν αποχωρεί από τις διαδικασίες».

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική δήλωσε πως «η Ν.Δ. κινήθηκε με απόλυτα θεσμικό τρόπο καλώντας νυν και πρώην διοικητές της ΕΥΠ, τους αρμόδιους από τις Ανεξάρτητες Αρχές που ελέγχουν κάθε έννοια του απορρήτου και ταυτόχρονα έχει καλέσει και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη που προτάθηκε από το κόμμα του και τον ΣΥΡΙΖΑ». «Κάποιοι επιδιώκουν από χθες, σταθερά να στήσουν ένα σώου, ένα πολιτικό ροντέο. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό» πρόσθεσε.

Ευ. Λιακούλη: Απόλυτη θεσμική εκτροπή

Για «απόλυτη θεσμική εκτροπή» έκανε λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη. «Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της, να συγκαλύψει το σκάνδαλο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδίασε και υλοποίησε ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή. Το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Σε αυτό το σκάνδαλο ζήτησαν, μάλιστα, να συμπράξουν και να το νομιμοποιήσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Συνένοχοι εμείς δεν θα γίνουμε» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, «η Νέα Δημοκρατία έφτασε στο σημείο να μην αποδεχθεί κανέναν ουσιαστικό μάρτυρα, ούτε καν τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, που αποπέμφθηκε από τον ίδιο ως πολιτικά υπεύθυνος της ΕΥΠ, ούτε καν τον παρακολουθούμενο δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ούτε τους προτεινόμενους από το ΚΚΕ μάρτυρες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, πρόσωπα των οποίων οι μαρτυρίες είναι απαραίτητες για την εύρεση της αλήθειας».

«Ομερτά και βαθύ σκοτάδι, αντί για το άπλετο φως που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή» συνέχισε, προσθέτοντας πως το κόμμα θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής.

Ν. Καραθανασόπουλος: Απαράδεκτες πρακτικές από τη Ν.Δ. - Καταψηφίσαμε την πρότασή της 

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές της ελεγχόμενης από τη Ν.Δ. πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι πρακτικές διαμορφώνουν το έδαφος για συγκάλυψη των υποθέσεων των παρακολουθήσεων. Θεωρούμε απαράδεκτες τις απειλές της κ. Μπακογιάννη [...] Αυτό το κλίμα εκφοβισμού και απειλών δεν θα επιτρέψουμε να περάσει. Από αυτή την άποψη το ΚΚΕ κάνει κάθε προσπάθεια, και θα συνεχίσει να κάνει, στο να μη συμβιβάζεται με τέτοιες καταστάσεις και να αποκαλύπτει την ουσία των ζητημάτων με ουσιαστική εξέταση στις Επιτροπής. Και από αυτή την άποψη, θα επιμείνουμε να συζητηθούν τα ουσιαστικά ζητήματα» τόνισε. Όπως είπε το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση της Ν.Δ. για τον κατάλογο των μαρτύρων που πρότεινε γιατί πρόκειται για προσπάθεια συγκάλυψης.

«Ως ΚΚΕ θα επιμείνουμε και θα επαναφέρουμε κάθε φορά [την άποψη] ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες. Να γίνει ουσιαστική, διερεύνηση των παρακολουθήσεων και να αποκαλυφθεί το σκοτεινό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις, και οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοοί που κάνουν τις παρακολουθήσεις» συμπλήρωσε.

Ο Κ. Μπογδάνος καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας

Αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που συμμετέχει στα μέλη της Εξεταστικής γνωστοποίησε μετά τη σημερινή συνεδρίαση, πως καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας για τον κατάλογο των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή.

«Εξεταστική Επιτροπή που δεν καλεί ούτε τα πρόσωπα τα οποία αναφέρει στον τίτλο της ίδιας της πρότασης, είναι δυστυχώς προσχηματική» δήλωσε. «Συγκεντρωτισμό έφερε το Μέγαρο Μαξίμου για τη ΝΔ σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς, συγκεντρωτισμός εξακολουθεί να οδηγεί τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr