Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ξεκινούν στο κέντρο της Λάρισας οι εργασίες για να τοποθετηθούν βυθιζόμενα κολονάκια στις πρώτες 14 διασταυρώσεις – εισόδους πεζοδρόμων. 

Πρόκειται για το «σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους» που εγκαθιστά ο Δήμος Λαρισαίων σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι πεζόδρομοι, ενώ ήδη ολοκληρώθηκαν στο Δημαρχείο οι εργασίες για την εγκατάσταση του Κέντρου Διαχείρισης.

Το έργο ξεκινά με καθυστέρηση από την υπογραφή της σύμβασης, αφού η ανάδοχος εταιρεία έπρεπε να ολοκληρώσει τη μελέτη εφαρμογής, ενώ και η δημοτική αρχή «παρέτεινε»  την έναρξη των εργασιών το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί η σύνδεση του έργου με την προεκλογική περίοδο, χωρίς ωστόσο να παραβιασθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων αποτελεί μέρος του Σχεδίου Βελτίωσης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Λαρισαίων (σ.σ. του πρώτου Δήμου της χώρας που ήδη υλοποιεί ΣΒΑΚ), θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και στοχεύει στον έλεγχο της κυκλοφορίας στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας, μέσα από 43 συνολικά σημεία εισόδου πεζοδρόμων, στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, ελεύθερη (ελεγχόμενη) πρόσβαση, εκτός των οχημάτων επείγουσας ανάγκης, της τροφοδοσίας καταστημάτων κ.λπ., θα έχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομης στάθμευσης κ.λπ. Πρόθεση παράλληλα της δημοτικής αρχής είναι το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, πέραν των πεζοδρόμων, να αξιοποιηθεί και με διάφορες άλλες εφαρμογές στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης».

Τα σημεία

Να διευκρινισθεί ότι τα 43 συνολικά σημεία εισόδου πεζοδρόμων είναι κατανεμημένα στη βόρεια και τη νότια πλευρά της οδού Κύπρου. Τα 23 από αυτά αφορούν στο τμήμα που περικλείεται μεταξύ των οδών Κύπρου, Μανδηλαρά, Παπαναστασίου και Λ. Κατσώνη, ενώ τα υπόλοιπα 20 σημεία αφορούν στο τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Ολύμπου και Βενιζέλου.

Σε πρώτη φάση το σύστημα θα εγκατασταθεί σταδιακά στα εξής πρώτα 13 σημεία: Βόρεια της Κύπρου και στις διασταυρώσεις: Πανός και Κύπρου, Ηφαίστου και Μανωλάκη, Δήμητρας και Μητρ. Αρσενίου, Δήμητρας και Βύρωνος και Βενιζέλου και Λαπιθών.

Νότια της Κύπρου και στις διασταυρώσεις: Κατσώνη και Κούμα, 28ης Οκτωβρίου και Κούμα (προς Κατσώνη), 28ης Οκτωβρίου και Κούμα (προς κέντρο), Πατρόκλου και Παναγούλη, Παπακυριαζή και Μεγάλου Αλεξάνδρου (και προς τις δύο κατευθύνσεις), Παπακυριαζή και Παπαναστασίου, Ασκληπιού και Μανδηλαρά.

Πως θα λειτουργεί

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το «σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους, κατάλληλους για την ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων στους πεζοδρόμους, συνοδεύεται από κεντρικό αρθρωτό σύστημα ελέγχου που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την είσοδο/έξοδο των οχημάτων στους πεζοδρόμους.

Αναλυτικότερα, το όλο σύστημα θα αποτελείται από: Βυθιζόμενους στυλίσκους τοποθετημένους σε κάθε πρόσβαση, οι οποίοι θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, εξοπλισμό τηλεπαρακολούθησης, που θα αποτελείται από ειδικές κάμερες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν ή ζητούν δικαίωμα πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο.

Κέντρο Ελέγχου, που θα μπορεί να συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και να δίνει εντολές για το άνοιγμα του συνόλου ή του υποσυνόλου του εξοπλισμού πρόσβασης, θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο».

Βαγγέλης Κακάρας Ελευθερία