Σε κατάσταση επιφυλακής αλλά και προετοιμασίας βρίσκεται ο νομός μας σε ότι αφορά τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς τα κρούσμα που παρουσιάστηκαν σε γειτονικούς νομούς σε εκτροφές αιγοπροβάτων έχει χτυπήσει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Σεβαστή Ασλανίδου, ήδη μία περιοχή του νομού έχει μπει σε ζώνη ελέγχου (απόσταση 20 χλμ από τα κρούσματα), λόγω των κρουσμάτων στην Π.Ε. Τρικάλων  και περιλαμβάνει  τη Δημοτική Ενότητα Μουζακίου και τις  Τοπικές Κοινότητες Οξυάς, Πορτής, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Βλασίου, Δροσάτου, Κουμπουριανών, Μαράθου, Πετροχωρίου, Στεφανιάδος, Ανθηρού, Αργιθέας, Ελληνικών, Θερινού, Καλής Κώμης, Καρυάς, Μεσοβουνίου και Πετρωτού.

Παράλληλα μας ενημέρωσε ότι κρούσμα παρουσιάστηκε και στην Π.Ε. Λάρισας, όπως  και στην Π.Ε. Ευρυτανίας και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην διαδικασία οριοθέτησης της ζώνης ελέγχου και για το αν περιλαμβάνει περιοχές και του νομού μας. Εδώ σημείωσε δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, αλλά η αύξηση των ζωνών ελέγχου μπορεί να συμπεριλάβει τελικά ολόκληρο το νομό.

Αφορμή για τη συζήτησή μας με την κ. Ασλανίδου ήταν η έγκριση από πλευράς της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ποσού 22.000 ευρώ, για την Π.Ε. Καρδίτσας (ανάλογα ποσά έχουμε και για άλλες Π.Ε.) προκειμένου να αγοραστούν εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό.

Όπως μας εξήγησε, η χώρα έχει περάσει καταρροϊκό πυρετό το 2014 και τότε δεν είχε γίνει προμήθεια εμβολίων από την αρμόδια αρχή που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, κάτι που δεν έγινε και φέτος καθώς ο αριθμός των απαιτούμενων εμβολίων και της δαπάνης για την κάλυψη όλης της χώρας, θα απαιτούσε δημόσιο διαγωνισμό και υπερβολικά πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε πως μόνο για την κάλυψη του αριθμού μόνο των προβάτων στην Π.Ε. Καρδίτσας θα απαιτούνταν 100.000 εμβόλια που κοστίζουν 180.000 ευρώ.

Οπότε η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε να χορηγήσει στις περιφερειακές ενότητες ποσά που επιτρέπουν την απ’ ευθείας ανάθεση προκειμένου να αγοραστούν κάποια εμβόλια και να γίνουν εμβολιασμοί στις ζώνες ελέγχου, εκεί δηλαδή που είναι κοντά σε μολυσμένες περιοχές, υδατοσυλλογές κ.λ.π. Ουσιαστικά, πρόσθεσε αν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αγοραστούν τα εμβόλια θα υπάρξει επιδημιολογική μελέτη για το που θα χρησιμοποιηθούν.

Κανονικά, τόνισε η κ. Ασλανίδου, θα έπρεπε το υπουργείο να λειτουργεί όπως στην περίπτωση του οζώδους πυρετού, που προμηθεύονται τα εμβόλια, μας τα στέλνουν δωρεάν και τα διανέμουμε στους κτηνοτρόφους. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει, όπως ενημερωθήκαμε από το υπουργείο, και στάλθηκε μια διευκρινιστική εγκύκλιος με επιλογές. Η μία ήταν, συνέχισε, να κάνει διαγωνισμό η Περιφέρεια, κάτι όμως που θα ήταν χρονοβόρο και μη λειτουργικό και η δεύτερη η απ’ ευθείας ανάθεση και να πληρώσουν και οι κτηνοτρόφοι.  

Εδώ να σταθούμε σε μία διευκρίνιση που έγινε από την συνομιλήτριά μας και συγκεκριμένα πως για να υπάρξει εμβολιαστική παρέμβαση πρέπει να υπάρξει κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας και άδεια από το υπουργείο και πως η διαδικασία που έγινε ήταν για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος ο νομός και να μην υπάρξει καθυστέρηση εφόσον χρειαστεί .

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρη κάλυψη και είναι σαφής η εγκύκλιος του υπουργείο ότι αν παραστεί ανάγκη οι κτηνοτρόφοι, οι οργανωμένοι ιδιαίτερα, θα πρέπει να παραγγείλουν και να προμηθευτούν μόνοι τους τα εμβόλια, σημείωσε η κ. Ασλανίδου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά.

Π.Κ., karditsaLive.Net