Την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, ύψους περίπου 200 χιλ. ευρώ, για την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης και επέκτασης της χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας.

Η πρόταση θα υποβληθεί προς ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με τίτλο «Δράσεις Στρατηγικής ΒΒΑ Δήμου Καρδίτσας -ΕΠΤΑ».

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων (αυτού που ήδη λειτουργεί) και έχει προϋπολογισμό 62.520,80 και το δεύτερο στην προμήθεια ενός αυτοματοποιημένου συστήματος 23 ηλεκτρικών ποδηλάτων δημόσιας χρήσης, 9 ηλεκτρικών ποδηλάτων μεταφοράς φορτίου (cargo) και 2 ηλεκτρικών ποδηλάτων ΑMEΑ, με την απαραίτητη εφαρμογή για την ενοικίασή τους και την άδεια χρήσης του λογισμικού διαχείρισης του συστήματος για 12μήνες. Ο προϋπολογισμός για το 2ο υποέργο είναι 137.354,80 ευρώ.

Αναβάθμιση συστήματος

Το αναβαθμισμένο σύστημα του Δήμου Καρδίτσας, θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού.

Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση 70 ειδικών ηλεκτρονικών κλειδαριών οι οποίες θα μετατρέψουν τα ποδήλατα που ήδη διαθέτει ο Δήμος σε έξυπνα ποδήλατα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα με ενσωματωμένο σύστημα GPS / GPRS, τα οποία θα δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο λογισμικό ελέγχου του συστήματος για την θέση τους, την κίνηση τους και την στάθμευσή τους.

Οι πολίτες θα έχουν έτσι την δυνατότητα να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο χωρίς χρονικούς περιορισμούς αλλά και την υποχρέωση να το επιστρέψουν εκ των υστέρων σε κάποια από τα σημεία που υπάρχουν σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Παράλληλα μέσα από την ίδια εργολαβία θα επιχειρηθεί να λυθεί ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι θέλουν να κάνουν χρήση κοινοχρήστων ποδηλάτων και συγκεκριμένα την αδυναμία να διαβάσουν τις οδηγίες στις ειδικές οθόνες που υπάρχουν στους σταθμούς και να προβούν στην παραλαβή ή την παράδοση οχήματος.

Συγκεκριμένα ο Δήμος επιθυμεί να προμηθευτεί 51 οθόνες LCD, που θα τοποθετηθούν στις βάσεις που υπάρχουν, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η ευκρίνεια και η φωτεινότητα τους. Στοιχεία που χάθηκαν κυρίως λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και της μακροχρόνιας χρήσης.

Παράλληλα θα γίνει και προμήθεια 2.000 ηλεκτρονικών χαρτών για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα, καθώς η ύπαρξή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του συστήματος. Επίσης θα αγοραστούν ειδικά αυτοκόλλητα για την σήμανση των σταθμών και των ποδηλάτων για να είναι ευκρινές και περί τίνος πρόκειται και για το ότι είναι κοινόχρηστα ποδήλατα, περιουσία του Δήμου Καρδίτσας.

Τέλος έχουμε την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και θα παρέχει δυνατότητες έκδοσης στοιχείων χρέωσης, χρήσης και on-line παρακολούθησης.

Σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων

Το δεύτερο υποέργο εστιάζει στη δημιουργία ενός συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, ηλεκτρικών ποδηλάτων για ΑμεΑ και ηλεκτρικών ποδηλάτων cargo δημόσιας χρήσης.

Γι αυτό και η πρόταση μιλά για:

•23 ηλεκτρικά ποδήλατα µε δυνατότητα αποστολής της θέσης τους µέσω ενσωματωμένου συστήματος GPS / GPRS

•9 ηλεκτρικά ποδήλατα μεταφοράς φορτίου με ενσωματωμένες ηλεκτρονικές κλειδαριές

•2 ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ

•Εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα για την μίσθωση κάθε κατηγορία ποδηλάτων (ηλεκτρικά ποδήλατα, ποδήλατα μεταφοράς φορτίου, ποδήλατα ΑμεΑ)

•Λογισμικό διαχείρισης του όλου συστήματος

Με βάση τα στοιχεία που έχει το KarditsaLive.Net οι χρήστες, ανάλογα με το σύστημα ποδηλάτων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν (ηλεκτρικά ποδήλατα, ποδήλατα μεταφοράς φορτίου, ποδήλατα ΑμεΑ), θα κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο την αντίστοιχη εφαρμογή από την ειδική σήμανση στα ποδήλατα, τα οποία και θα βρίσκονται στις ζώνες στάθμευσης που θα έχει υποδείξει ο Δήμος.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατά cargo θα είναι ειδικές κατασκευές που θα χρησιμοποιούνται και για μεταφορές αποσκευών των πολιτών από και προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό αλλά και για επαγγελματική χρήση για τη μεταφορά εμπορευμάτων από επαγγελματίες της πόλης, εντός του αστικού ιστού, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο, την χρήση οχήματος.

Τα ποδήλατα για ΑμεΑ θα να είναι ειδικές κατασκευές που θα επιτρέπουν την μεταφορά ενός χρήστη με κινητικές δυσκολίες που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο με τον συνοδό του.

Η κατασκευή θα παρέχει δύο θέσεις, μια θέση για τον χρήστη με κινητικές δυσκολίες με το αναπηρικό του αμαξίδιο και μια θέση για τον συνοδό του ο οποίος και θα ποδηλατεί.

Στόχος του Δήμου με την συγκεκριμένη πρόταση, είναι να δώσει στους πολίτες, στους επισκέπτες της πόλης, σε εμπόρους και καταστηματάρχες, αλλά και σε ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας, οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα. Αποβλέποντας στην μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, στη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου και στον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβο.

Πηγή: KarditsaLive.Net - Π.Κ.