Στην Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας βρίσκεται πλέον η μελέτη για τις παρεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης της σπηλιάς του Εθνικού μας ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Την παρέδωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, σε συνέχεια των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την τελευταία συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Η μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2003 θα επικαιροποιηθεί με συνεννόηση μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μουζακίου και του Υπουργείου Πολιτισμού για να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναμορφωθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος της σπηλιάς.

Στο μεταξύ ο κ. Στάθης βρίσκεται σε επικοινωνία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για να οριστικοποιηθεί μια συνάντηση που έχει ζητήσει με την πρόεδρο κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ άμεσα ενεργοποιείται και η διαπαραταξιακή Επιτροπή που συστάθηκε πριν λίγες ημέρες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, η οποία θα συμβάλλει στο να οργανωθούν οι επόμενες εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εν όψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το KarditsaLive.Net εξασφάλισε και σας παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία της συγκεκριμένης μελέτης τα οποία δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά μετά την επικαιροποίησή της.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

«Το έργο αυτό έχει ως αντικείμενο την ανάπλαση τριών διακριτών χώρων που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα Μαυρομματίου, εκτός του οικισμού πλησίον και αναφορικά προς τη σπηλιά του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο ένας, δηλαδή ο χώρος της σπηλιάς Καραϊσκάκη, είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο, ενώ οι δύο άλλοι χώροι είναι ελεύθερης χρήσης χέρσες εκτάσεις.

Το έργο στοχεύει στη μετατροπή των συγκεκριμένων χώρων, σε χώρους αισθητικής απόλαυσης, θέας, αναψυχής, παραδοσιακής και ιστορικής αξίας.

Συγκεκριμένα, οι χώροι που θα αναπλαστούν είναι οι εξής:

Α) Σπηλιά Καραϊσκάκη.

Είναι μία υποτυπώδη σπηλιά μέσα σε ένα συγκρότημα σχιστολιθικών βράχων όπου γεννήθηκε ο ήρωας. Ο άμεσος περιβάλλων χώρος της σπηλιάς είναι μία επικλινής δασώδης επιφάνεια στην οποία έχει γίνει κάποια μικρή επέμβαση με την κατασκευή πλακόστρωτου μονοπατιού που οδηγεί στη σπηλιά πλάτους 1,5 μέτρου και μήκους 30 μέτρων.

Με βάση την υπουργική απόφαση Β1/Φ2/12384/237/1-4-1993-ΦΕΚ 292/Β/27-4-1993, «χαρακτηρίζεται η σπηλιά Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας ως ιστορικό μνημείο με ζώνη προστασίας ακτίνας 100 μέτρων μέσα στην οποία οποιαδήποτε έργα διαμόρφωσης και αξιοποίησης του χώρου θα πρέπει να εκτελούνται ύστερα από έγκριση της 7ης εφορείας βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού».

.Β) Ο χώρος «χωράφι» με την τοποθεσία «Σταυρός». Πρόκειται για χερσαία έκταση σε απόσταση 200 μέτρων νότια της σπηλιάς. Ο χώρος αυτός περιβάλλεται κατά το νοτιοανατολικό του όριο από βράχους, στο βορειοανατολικό άκρο υπάρχει η τοποθεσία-πλάτωμα «Σταύρος», θέση με καταπληκτική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου έχει κατασκευάσει έναν μεταλλικό φωτιζόμενο Σταυρό ύψους 11,5 μέτρων.

Γ) Ο χώρος «Βίγλιζα»

Βρίσκεται βορειοδυτικά και εκτός του οικισμού Μαυρομματίου. Σε απόσταση περί τα 2 χιλιόμετρα στον χώρο αυτό από παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως υποτυπώδης αθλητικό κέντρο. Εκεί υπάρχουν:

-        Η δεξαμενή από την οποία υδρεύεται οικισμός, υδρομάστευση και ποτίστρα για την κτηνοτροφία της περιοχής.

-        Ο χώρος «κορακοφωλιά» όπου κυριαρχεί ένα σύστημα βράχων ιδιαίτερης αισθητικής.

-        Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

.Το έργο βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Μαυρομματίου, δυτικά περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις και αγροτικούς δρόμους, βόρεια από δασικές εκτάσεις και στο βάθος βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Ανατολικά περιβάλλεται από αγροτικό δρόμο και δασικές εκτάσεις. Για την περιοχή δεν υπάρχουν θεσμικές ρυθμίσεις που να αφορούν τις χρήσεις γης. Η περιοχή είναι ελεύθερης χρήσης όπου κυριαρχούν οι βελανιδιές, οι άγριες αχλαδιές και τα πουρνάρια. Η περιοχή ή μέρος αυτής δεν έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή.

Κύριο στοιχείο του έργου είναι η αναψυχή και ιστορική μνήμη. Βασικά υλικά του έργου είναι η πέτρα και το ξύλο, το απαιτούμενο νερό για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου που προβλέπεται να κατασκευαστεί. Η ικανοποίηση των αναγκών για πότισμα θα προέλθει από δεξαμενή που βρίσκεται κατάντη του έργου σε μήκος αγωγού περί τά 1,2 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά 400 μέτρα.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η μορφολογία της σπηλιάς, η διάταξη βράχων, το βάθος και λοιπά παραμένουν ως έχουν, πέρα από τον καθαρισμό του χώρου που επιβάλλεται να γίνει.

Πλησίον της σπηλιάς και σε τριών βαθμίδων δάπεδα επιφάνειας, 10 έως 12 μέτρων το καθένα, θα τοποθετηθούν ομοιώματα αντικειμένων της επανάστασης και του ήρωα από λαξευμένους βράχους, καθώς και τα σύμβολα της επανάστασης και του ήρωα.

Θα κατασκευαστεί νέο μονοπάτι στην υφιστάμενη διαδρομή μέσα από το δάσος. Το δάπεδο του μονοπατιού θα αποτελείται από επιφάνειες πλακόστρωτες και σκυροδέματος με αντιολισθητικά αυλάκια.

Στη θέση «χωράφι» θα κατασκευαστεί αναψυκτήριο. Η μορφολογία του κτίσματος αυτού θα προσεγγίζει τη μορφολογία της κατοικίας όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης με βάση ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και λαογραφικές προσεγγίσεις.

.Σε απόσταση 250 μέτρων από τη βόρεια πλευρά του έργου θα κατασκευαστούν ισόγειο κτίσμα και τουαλέτες.

Νότια του κτιρίου θα κατασκευαστεί πέργκολα με κολώνες από άτεχνη δομή και δοκός από επεξεργασμένη ξυλεία εγχώριας καστανιάς.

Ο περιβάλλων χώρος θα πλακοστρωθεί από φυσικές πλάκες και τμήματα δαπέδου από σκυρόδεμα.

Η ίδια η διαμόρφωση του δαπέδου θα γίνει και στο δρόμο που συνδέει το αναψυκτήριο με τη θέση «Σταύρος», αλλά και τις διακλαδώσεις του υπάρχοντος μονοπατιού από το χώρο του κτιρίου προς τη σπηλιά.

Εκτός του χώρου και βορειοδυτικά θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης κυκλικός 35 θέσεων.

Στη θέση «κορακοφωλιά θα κατασκευαστεί μονοπάτι από φυσικές πλάκες ή επιφάνειες σκυροδέματος πλάτους 2 μέτρων από το δρόμο μέχρι τις παρυφές των βράχων. Θα τοποθετηθούν και απαραίτητα καθίσματα από σκυρόδεμα.

Στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής θα γίνει ανάπλαση των όψεων με καθαίρεση των εξωτερικών επιχρισμάτων των τοίχων του Ι. Ναού, διάνοιξη των αρμών και κατασκευή νέων. Περιμετρικά του Ι. Ναού και σε μέρος του αύλειου χώρου θα κατασκευαστούν κορνίζες από ενισχυμένο επίχρισμα στα ανοίγματα του Ι. Ναού.

Στη θέση «Βίγλιζα» θα κατασκευαστεί περίφραγμα στα όρια του χώρου με βάση λιθοδομή και κιγκλίδωμα από πελεκητή ξυλεία καστανιάς.

Επίσης θα κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ που παράλληλα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γήπεδο βόλεϊ, τένις και χάντμπολ. Το γήπεδο αυτό θα περιφραχθεί από συρματόπλεγμα ύψους 4 μέτρων.

Θα κατασκευαστεί ακόμη γήπεδο ποδοσφαίρου με διαστάσεις αγωνιστικού χώρου 25-45 μέτρα.

Θα βελτιωθεί η υπάρχουσα υδρομάστευση, θα γίνει μια νέα βρύση και μία ποτίστρα για τα ζώα της περιοχής. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του χώρου θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης 15 θέσεων. Ο υπόλοιπος χώρος που περιβάλλει τις παραπάνω κατασκευές θα διαμορφωθεί σε οργανωμένο πράσινο. Εκτός του χώρου, νότια, το υπάρχον ύψωμα-πλάτωμα θα διαμορφωθεί σε χώρο θεάς με παραδοσιακό περίφραγμα πέτρας και ξύλου με πλακόστρωτο και ξύλινα παγκάκια.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ

.Κατασκευάζεται τοίχος αντιστήριξης του νότιου κράνους της σπηλιάς και σε ανηφορική διάταξη. Δημιουργούνται δύο αναβαθμοί στο χώρο αυτόν, δύο ανισοπεδα πλατώματα επιφάνειας 10 έως 12 τ.μ το καθένα όπου στο χαμηλότερο επίπεδο τοποθετούνται πάγκοι από οπλισμένο σκυρόδεμα και λαξευμένοι ογκόλιθοι σε σχήμα σφαίρας και κύβου.

Στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετούνται επίσης πάγκοι από οπλισμένο σκυρόδεμα, λαξευμένοι λίθοι σε σχήμα πυραμίδας και κώνου και στερέωση επ’ αυτών των συμβόλων της επανάστασης, ήτοι μιας ελληνικής σημαίας, ενός αντιγράφου συμβόλου της επανάστασης του 1821, η το Φλάμπουρο του επαναστατικού στρατιωτικού τμήματος του Καραϊσκάκη αν υπάρχει».

Καραγιάννης Φώτης, karditsaLive.Net