Σε ποσοστό που αγγίζει το 100% έφθασε η συμμετοχή των μικροβιολογικών και ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων στο νομό Καρδίτσας, την πρώτη μέρα της πανελλαδικής απεργίας διαρκείας στην οποία συμμετέχουν.
Η κινητοποίηση που συντονίζεται από Επιτροπή Πολυϊατρείων και Εργαστηρίων και είναι υπό την σκέπη όλων των ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχει ως κυρίαρχο αίτημα την κατάργηση του clawback, όχι μόνο για το Β’ εξάμηνο του 2018, που επείγει, αλλά γενικότερα ως θεσμός.
Παράλληλα τονίζουν ότι η κοινωνική πολιτική είναι μεν ζητούμενο αλλά με αναμόρφωση των δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι σε βάρος των Ιδιωτικών Παρόχων, ενώ υπογραμμίζουν πως με το σημερινό σύστημα τα εργαστήρια οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο.
Σε δηλώσεις του στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας τόνισε ότι το ποσό που ζητείται από τα εργαστήρια, μέσω του clawback είναι τεράστιο αφού φθάνει τα 55 εκ ευρώ, αδυνατούν να το πληρώσουν και πλέον μπαίνει θέμα επιβίωσής τους.
Επισήμανε ότι τα εργαστήρια συμβάλλουν πολύ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απασχολούν περισσότερα από 15.000 άτομα προσωπικό και σήμερα απειλείται η βιωσιμότητα αυτών των «Επιχειρήσεων», αφού έχουμε μία αφαίμαξη του εισοδήματός τους, της τάξεως του 60 με 70%.
Η συμμετοχή, συνέχισε είναι καθολική, όπως και στην τριήμερη κινητοποίηση που είχε προηγηθεί και είμαστε αποφασισμένοι ως κλάδος να παλέψουμε για να φθάσουμε στο στόχο μας.
Τέλος σημείωσε πως αύριο Τρίτη υπάρχει μία πρόσκληση από πλευράς υπουργείου από την οποία ευελπιστούν πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, σημειώνοντας όμως πως η κατάργηση του clawback για το Β’ εξάμηνο του 2018 είναι αδιαπραγμάτευτη.

karditsalive.net