Δεν είναι αρνητικοί στη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους οι Καρδιτσιώτες γονείς αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι του νομού δεν αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από την υποχρεωτικότητα της χρήσης της, όπως επιβάλλουν τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Για το θέμα μίλησαν στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ειρήνη Φερεντίνου, η οποία είναι παιδίατρος και είχαμε μαζί της μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Σπάνιας

Ο κ. Σπάνιας μας ανέφερε ότι γενικότερα οι Καρδιτσιώτες δεν αντιδρούν στη χρήση μάσκας και δεν έχει καταγραφεί αύξηση ζήτησης βεβαιώσεων που να δίνουν την δυνατότητα σε πολίτες να μην την χρησιμοποιούν. Άλλωστε, τόνισε, κανένας γιατρός δεν πρόκειται να χορηγήσει τέτοια βεβαίωση αν δεν υπάρχει απόλυτη ιατρική ανάγκη και όλοι, λίγο-πολύ, γνωρίζουν το αν οι ασθενείς τους έχουν πρόβλημα που να επιβάλει την χορήγηση τέτοιας βεβαίωσης.

Η κ. Φερεντίνου

Η κ. Φερεντίνου, το πρώτο που μας είπε είναι ότι τα παιδιά, όσα είναι πάνω από 4 ετών και οι γονείς που πάνε στο ιατρείο, φοράνε την μάσκα τους κανονικά, χωρίς να υπάρχει αντίδραση, καθώς γνωρίζουν την υποχρεωτικότητα αλλά και ενημερώνονται από σχετικές πινακίδες κατά την έλευσή τους.

Ρωτάνε, συνέχισε, οι γονείς για την χρήση της μάσκας στο σχολείο, προκειμένου να ξέρουν, και χωρίς να έχουν αρνητική στάση απέναντι στη χρήση τους. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σε κάποιες μεγάλες πόλεις, με διάφορες αντιδράσεις, εδώ δεν ισχύει, πρόσθεσε. Οι γονείς, σημείωσε, είναι διαλλακτικοί και πείθονται για την ορθότητα της χρήσης της μάσκας, ενώ δεν παρατηρήθηκε ζήτηση βεβαιώσεων για εξαίρεση.

Άλλωστε, ανέφερε η κ. Φερεντίνου, για να δοθεί τέτοια βεβαίωση πρέπει να το κρίνει ο γιατρός και συνήθως πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως η νοητική στέρηση που δεν θα επιτρέψει στο παιδί την σωστή χρήση ή κάποιο πολύ βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα.

Ακίνδυνη η χρήση μάσκας

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση κ. Φερεντίνου ξεκαθάρισε ότι η χρήση μάσκας δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά και πρόσθεσε πως η χρήση της στο σχολείο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Απ’ ότι φαίνεται, εξήγησε, ο κορονοϊός και η χρήση της μάσκας θα μας «συντροφεύουν» για αρκετό καιρό ακόμα και είναι καλό τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη σωστή χρήση.

Δεν λέμε, συνέχισε, ότι θα τα κάνουν όλα σωστά, αλλά και κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ατομικής υγιεινής και ατομικής προστασίας να εμπεδώσουν, θα είναι προς όφελός τους. Αρκεί, υπογράμμισε, να υπάρχει και σχετική εκπαίδευση από το σπίτι, που είναι και το πρώτο σχολείο.

Γνωρίζω ανέφερε πως από τους εκπαιδευτικούς υπάρχει η σχετική ευαισθησία και ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κληθεί και τους ενημερώνει. Οι δάσκαλοι με την σειρά τους θα μεταφέρουν στα παιδιά όσα αφορούν στη μάσκα αλλά επιβάλλεται να μην υπάρχει και από το σπίτι αρνητικότητα για να μην ακυρώνεται η προσπάθεια, κατέληξε η κ. Φερεντίνου.

 Π.Κ., karditsaLive.Net