Στα σπίτια τους παραμένουν, έχοντας ουσιαστικά προχωρήσει σε μορφή κατάληψης, 38 πρόσφυγες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην Καρδίτσα, που με βάση τις αλλαγές στο νόμο θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από τις 31 Μαΐου.

Πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά που διαβιούν σε 7 σπίτια και μην έχοντας την δυνατότητα να πάνε κάπου, επέλεξαν την συγκεκριμένη "λύση" που όμως δημιουργεί επιπλέον προβλήματα καθώς δεν μπορούν να έρθουν νέα άτομα που αιτούνται άσυλο και να υπάρξει και αποσυμφόρηση των νησιών.

Για να γίνει κατανοητό το πώς προέκυψαν αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αιτούντες άσυλο, από την στιγμή που λαμβάνονταν η σχετική απόφαση και ήταν θετική για αυτούς, είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στο πρόγραμμα για άλλους έξι μήνες. Με Κ.Υ.Α. όμως που υπογράφτηκε τον Μάρτιο το χρονικό διάστημα των έξι μηνών μειώθηκε σε 30 ημέρες.  Υποχρεωτικά, λοιπόν, οι έχοντες λάβει άσυλο και δικαιούνται προστασίας, πρέπει σε ένα μήνα από την απόφαση να αποχωρήσουν από κάθε είδους δομή.

Στο νομό Καρδίτσας το μόνο πρόγραμμα ή δομή που αφορά πρόσφυγες είναι το ΕΣΤΙΑ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που υλοποιεί η ΑΝ.ΚΑ. Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Σέγκη, οι διατάξεις της νέας ΚΥΑ αφορούσαν 42 άτομα από αυτά που φιλοξενούνταν στην Καρδίτσα.

Τα τέσσερα εξ αυτών, συνέχισε, που ήταν χωρίς οικογένεια έχουν αποχωρήσει μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά, πλαίσια, αλλά τα υπόλοιπα 38 που είναι οικογένειες παραμένουν στα σπίτια χωρίς να το δικαιούνται λέγοντας πως δεν έχουμε που να πάμε και πως δεν μας δίνονται εναλλακτικές λύσεις. Βεβαίως από τις 31 Μαΐου, που ήταν η ημέρα εξόδου τους, παύουν να λαμβάνουν το επίδομα από τον ΟΗΕ.

Για την ακρίβεια οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν τρεις επιλογές, μας εξήγησε η κ Σέγκη.  Η πρώτη είναι να πάνε οπουδήποτε στην Ελλάδα και να ζήσουν με δικά τους χρήματα. Η δεύτερη να φύγουν παράνομα στο εξωτερικό, κάτι που γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν, αλλά πλέον με τα σύνορα κλειστά και τις πτήσεις περιορισμένες είναι πολύ δύσκολο. Και εκτός αυτού υπάρχουν αρκετοί εξ αυτών που δεν έχουν ακόμη έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Και η τρίτη να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο όμως πληρώνει μόνο το ενοίκιο και έχει και πάρα πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Την δεδομένη στιγμή υπογράμμισε η κ. Σέγκη, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Σε ερώτησή μας αν διαφαίνεται κάποια λύση μας είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση προς το παρόν, ενώ ο μόνος νόμιμος τρόπος είναι τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά πρόκειται για μία διαδικασία που διαρκεί έξι μήνες και το κόστος της είναι 1.500 ευρώ ανά ενήλικο άτομο.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο περιορισμός του χρόνου υποχρεώνει από την Δευτέρα που μας πέρασε, 11.000 άτομα, σε πανελλαδικό επίπεδο, να απομακρυνθούν από κάθε είδους ανοιχτές δομές.

Π.Κ., karditsalive.net