Με αυστηρό πρωτόκολλο αναμένεται να γυρίσουν στα πόστα τους στο Νοσοκομείο Βόλου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μετά την απόφαση του ΣτΕ που άναψε πράσινο φως για την επιστροφή τους, κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, πρόκειται για περίπου 35 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί, ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές και παραιϊατρικό προσωπικό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Αχιλλοπούλειο τελούν εν αναμονή της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, η οποία θα δείχνει τον «δρόμο της επιστροφής» και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 14 μήνες.

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει επανειλημμένως προτείνει να υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα. Το υπουργείο με τη σειρά του εξετάζει το ενδεχόμενο τα rapid test να βαρύνουν οικονομικά τους ίδιους τους ανεμβολίαστους και παράλληλα να είναι υποχρεωτική υψηλής προστασίας μάσκα.

«Εμείς περιμένουμε την εγκύκλιο και αναλόγως θα πράξουμε. Το υπουργείο Υγείας θα καθορίσει το πλαίσιο που θα διέπει την επιστροφή των συναδέλφων και πάνω σ’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε», σημείωσε υπηρεσιακός παράγοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Παράταση ως Μάρτιο στο πιστοποιητικό νόσησης

Στο μεταξύ, παρατείνεται έως την 31η.3.2023 η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα.

Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.

Βάσω Κυριαζή (taxydromos.gr)