Τα μηνύματα για την εξέλιξη της επιδημίας στον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ωστόσο, ο ξαφνικός συναγερμός που σήμανε από τον εντοπισμό 150 νέων κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Κρανίδι, επιβεβαιώνει την ανησυχία που υπάρχει στους υπευθύνους για τη διαχείριση της κρίσης όσον αφορά τις πιθανές «εστίες υπερμετάδοσης», οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν όσα καταφέραμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τα δύσκολα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί. Τους χώρους δηλαδή όπου εκ των συνθηκών συγκεντρώνονται πολλά άτομα, οπότε η τήρηση των μέτρων περιορισμού είναι πιο δύσκολη. Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ακόμα και τώρα από τη «σημαντική δυναμική της μετάδοσης σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, όπως και εντός της οικογένειας», κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας.

Στην τελική ευθεία του σχεδιασμού για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί και στοχευμένοι και να εξασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν πιστά οι οδηγίες για κλιμακωτή χαλάρωση, ώστε «να μην ανακάμψει στη χώρα μας η επιδημία από κάποια τυχόν επιδημιολογική έξαρση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Σε καραντίνα τέθηκε από χθες το ξενοδοχείο Galaxy στο Πόρτο Χέλι, όπου στεγάζεται δομή αιτούντων άσυλο, αλλά και ο Δήμος Ερμιονίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, για 14 τουλάχιστον ημέρες μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων του COVID-19, εκ των οποίων 148 στους διαμένοντες μετανάστες και 2 σε εργαζομένους στη δομή.

Μόνο Β1, Β2, Β3

Εκτός της απαγόρευσης εισόδου και εξόδου από την περιοχή τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως και τις 8 το πρωί. Από τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο οι περιπτώσεις Β1, Β2 και Β3 (έξοδος για γιατρό ή φαρμακείο, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και τράπεζα, εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα), ενώ παράλληλα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών του νομού, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα υπαίθριου εμπορίου.

Τα κρούσματα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση των επαφών μιας εγκύου, η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό όταν, ανήμερα το Πάσχα, υποβλήθηκε σε εξέταση στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, στο οποίο είχε πάει λόγω προβλημάτων στην εγκυμοσύνη της. Αμεσα στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και έλαβε 497 δείγματα από τους διαμένοντας αιτούντες άσυλο, κυρίως Σομαλούς με τις οικογένειές τους, αλλά και από τους εργαζομένους. Και οι 150 που βρέθηκαν να φέρουν τον ιό, είναι μέχρι στιγμής ασυμπτωματικοί. Ωστόσο πραγματοποιείται διαλογή των ευπαθών ομάδων και διαχωρισμός των φορέων. Παράλληλα, επιπλέον 6 γιατροί και 4 νοσηλευτές θα στελεχώσουν το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου τις επόμενες ημέρες, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως εκτός της δομής.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ακόμα κρούσματα είχαν εντοπιστεί τη Μ. Πέμπτη όταν θετικό στον ιό είχε βρεθεί ζευγάρι που κατοικεί στο Κρανίδι, εκ των οποίων μάλιστα η γυναίκα εργαζόταν στη δομή.

Κινητοποίηση

Αμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός περιορισμού και αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού, με επιπλέον μέτρα, ωστόσο το γεγονός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί κινούνται στην περιοχή, ψωνίζουν από το φαρμακείο και το σούπερ μάρκετ, κάποιοι εργάζονταν και στα χωράφια», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Νίκας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν επιπλέον δείγματα, στο πλαίσιο περαιτέρω ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.

Τάνια Γεωργιοπούλου Καθημερινή