Οι τιμές βασικών αγαθών στην Ελλάδα ήταν το 2018 ψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στα περισσότερα προϊόντα, κυρίως σε σχέση με άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat, προκύπτει ότι, με εξαίρεση το κρέας και τα προϊόντα καπνού, στα υπόλοιπα προϊόντα που αναφέρεται η έρευνα οι τιμές στην Ελλάδα ήταν ψηλότερες.
Οι τιμές του γάλακτος-γαλακτοκομικών και αυγών στη χώρα μας ήταν 34% ψηλότερες από τον μέσο όρο της Κοινότητας. Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ακριβότερη αγορά στην Ε.Ε. για τα παραπάνω προϊόντα μετά την Κύπρο (36%).
Στο ψωμί και τα δημητριακά η Ελλάδα ήταν 14% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., και στα οινοπνευματώδη ποτά 33% ακριβότερη.
Αντίθετα, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες 9% από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για το κρέας και 20% στα προϊόντα καπνού. Γενικότερα στην Κοινότητα, η έρευνα δείχνει μια τεράστια ψαλίδα μεταξύ των υψηλότερων και χαμηλότερων τιμών για την ίδια κατηγορία προϊόντων.
Στα γαλακτοκομικά η διαφορά τιμής μεταξύ της Κύπρου (ακριβότερη) και της Πολωνίας (φθηνότερη) ήταν της τάξης του 65%. Στην κατηγορία ψωμί-σιτηρά η διαφορά ακριβότερης (Δανίας) και φθηνότερης χώρας (Βουλγαρίας) ήταν 98%. Στο κρέας η διαφορά της ακριβότερης (Αυστρίας) με τη φθηνότερη (Ρουμανία) ήταν 83%.

Nίκος Μπέλλος (Η Ναυτεμπορική)