Διάρκειας περίπου 90 λεπτών ήταν η συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη βρετανιοκή πρωτεύουσα.
Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης σε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα, σχολίασε πως η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας και πως τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Κορυφαία κυβερνητική πηγή σχολίαζε στη «Ν» πως ο χαρακτηρισμός περί «κρισιμότερης συνάντησης των τελευταίων ετών», είναι υπερβολικός και αναντίστοιχος με την πραγματικότητα. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας και του πρωθυπουργού είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά κανείς δεν διακινδυνεύει πρόβλεψη.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική τη στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας που επισήμως αποδοκίμασαν τη συμφωνία της Τουρκίας με ένα μέρος της πολιτικής τάξης στη Λιβύη (καθώς το μνημόνιο δεν εγκρίθηκε από το λιβυκό κοινοβούλιο), εκτιμά ότι έχει και τη Γαλλία σε θέση υπεράσπισης των ελληνικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «στριμωγμένο, απομονωμένο και απρόβλεπτο».

naftemporiki.gr