Τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα στη διπλωματική σκακιέρα θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην ιστορική -όπως θα σημειώσει-  συμφωνία με τη Γαλλία. Η συμφωνία -που προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής- ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια, σε μια χρονική συγκυρία που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις.
Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία δεν απέδωσε καρπούς, καθώς η γειτονική χώρα  με μια σειρά κινήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ναρκοθετήσει το διάλογο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κοιτά και τις ισορροπίες στην ευρύτερη «γειτονιά», στηρίζοντας στην Ε.Ε. την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (στήριξη που  αφορά και τη Βόρεια Μακεδονία, με τον όρο της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών).
Τα οφέλη και οι νέες ισορροπίες στην Ευρώπη
Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής η ομιλία του πρωθυπουργού θα κινηθεί σε δύο βασικές «ενότητες»: στα οφέλη  της συμφωνίας με τη Γαλλία για τη χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται  στο εσωτερικό της Ευρώπης. Παράλληλα θα … ρίξει το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του να μην ψηφίσει τη συμφωνία, μιλώντας για μια αντιπολίτευση που μένει πίστη στη γραμμή του «όχι σε όλα».
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η συμφωνία  θωρακίζει τις ένοπλες δυνάμεις και τονώνει την αποτρεπτική τους ικανότητα. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αφορά τρεις φρεγάτες Belharra (με option για ακόμα μια), ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τρεις γαλλικές κορβέτες Gowind.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος αγοράς των φρεγατών ο Κυριάκος Μητσοτάκη πρόκειται να  τονίσει πως η συμφωνία έχει και θετικό οικονομικό αποτύπωμα καθώς η προμήθεια των πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό «περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει». Παράλληλα θα επαναλάβει  πως δε θα μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο πως θα παραδώσει Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβε.
H ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία
Στη σημερινή παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός αναμένεται να  εστιάσει στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία. Αυτό που θα επισημάνει είναι πως συνιστά πρόνοια πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν οι  συνθήκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Παράλληλα θα αναφερθεί και στις ευρύτερες προεκτάσεις αυτής της συμφωνίας, επισημαίνοντας πως είναι πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αυτό που θα σημειώσει είναι  πως η Ευρώπη θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική  της ισχύ και την οικονομική της δύναμη. 
Μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε μια συζήτηση που έχει αναθερμανθεί για το πως η Ευρώπη θα αποκτήσει τη στρατηγική αυτονομία και εξοπλιστική διαλειτουργικότητα . Αυτό θα της επιτρέψει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαιά της στην ευρύτερη γειτονιά της, δίχως να εξαρτάται από τη συνδρομή ή να βασίζεται στη σύμφωνη γνώμη άλλων δυνάμεων.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις ευρύτερες κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι και η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει μέσα στο μήνα - σημειώνεται πως θα υπάρξει ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ στις 14 του μήνα - αναμένεται να έχει πενταετή διάρκεια.
Η αδιάλλακτη Τουρκία
Τον δρόμο των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα που δεν δείχνει διατεθειμένη να χαμηλώσει τους τόνους. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία  με επιστολή στον ΟΗΕ θέτει εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η εμπρηστική ρητορική με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ να παίρνει τη «σκυτάλη» και να λέει πως «η Γαλάζια Πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας».  Είχαν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε υψηλούς τόνους , με τον εκνευρισμό της Άγκυρας να είναι έκδηλος για τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας.
Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος  αναφέρθηκε στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ. Μιλώντας στη Βουλή είπε «η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά, δηλαδή ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Την ώρα που η Τουρκία απέναντί τους διατηρεί την Τουρκική Στρατιά, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου! Όταν η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας». Συμπλήρωσε πως «είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων! Και βέβαια έχοντας το παρελθόν της εισβολής στην Κύπρο. Αυτή, λοιπόν, η Τουρκία, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό δεν μπορεί παρά να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων για πολλοστή φορά».

ethnos.gr