H απόπειρα εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα ελληνικά νερά, ανοικτά της Κω και οι πτήσεις δύο τουρκικών F-16 σε ύψος 160 μέτρων στον Έβρο, έχουν προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με την ακραία ρητορική του Ερντογάν που έφτασε να χαρακτηρίσει «ναζί» τις ελληνικές αρχές, οδηγούν την ελληνική διπλωματία στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει απότομα τους τόνους και προκαλεί, προσπαθώντας να παρασύρει τη χώρα σε θερμό επεισόδιο.
Κρίσιμη περίοδος θεωρείται το διάστημα ως τις 26 Μαρτίου που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ για τις 17 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος που έχει καλέσει ο ίδιος ο Ερντογάν στην Τουρκία με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ε.Ε.. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην ελληνική πλευρά είναι ότι η Τουρκία θεωρεί πως ένα θερμό επεισόδιο στα σύνορα του Έβρου ή στα θαλάσσια σύνορα θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για τον Ερντογάν στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν και στην πίεση που θα δεχθεί για να υπάρξει νέα συμφωνία για το προσφυγικό.
Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι στο επιχειρησιακό σκέλος να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή τις επόμενες ημέρες και στο πολιτικό η Αθήνα να συνεχίζει να κρατά χαμηλά τους τόνους. Η άποψη που κυριαρχεί στην κυβέρνηση είναι ότι η ενότητα του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης είναι απαραίτητη και σε αυτήν την κατεύθυνση θεώρησαν θετική τη χθεσινή δήλωση Τσίπρα κατά των δηλώσεων Ερντογάν και υπέρ της ενότητας στην Ελλάδα.
Η εικόνα που επικρατεί στην ελληνική διπλωματία είναι ότι αδυνατώντας να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη Συρία και έχοντας να αντιμετωπίσει την αρνητική τροπή για τις δυνάμεις της Τουρκίας και στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να σκληρύνει τη στάση του έναντι των Ευρωπαίων και της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κλίμα στη Σύνοδο Ε.Ε.- Τουρκίας που θα γίνει στις 17 Μαρτίου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να εκβιάσει και να εγκλωβίσει τους Ευρωπαίους σε νέα συμφωνία, την οποία θα μπορεί να «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας του ως αποτέλεσμα της «περήφανης» στάσης του.
Σε ό,τι αφορά αυτή τη συνάντηση- η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι και ο προπομπός της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 26ης Μαρτίου – η ελληνική πλευρά απαντά ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει επειδή δεν γίνεται με πρωτοβουλία των Βρυξελλών αλλά του Ερντογάν, δεν αποτελεί «ευρωπαϊκή διαδικασία».
Σε συναγερμό για τον κορωνοϊό
Στην αποφυγή των λαθών που έγιναν στη γειτονική Ιταλία και οδηγήθηκε όλη η χώρα σε καραντίνα με τον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό να έχει ήδη ξεπεράσει τους 800, βασίζεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού καταρχήν στη δημόια υγεία και κατόπιν στην ελληνική οικονομία.
Οι Έλληνες ειδικοί θεωρούν ότι οι Ιταλοί έκαναν δύο βασικά λάθη:
    Πρώτον, υπήρξε χαλαρότητα στον κρατικό μηχανισμό το πρώτο κρίσιμο διάστημα με αποτέλεσμα όταν πλέον τα κρούσματα αυξάνονταν με τρομακτικούς ρυθμούς να δρα όχι προληπτικά αλλά «πυροσβεστικά» και δεδομένων της δυναμικής του ιού και των συνθηκών να αποτυγχάνει.
    Δεύτερον, δεν δόθηκε το σωστό μήνυμα στην ιταλική κοινή γνώμη η οποία συνέχιζε «σαν να μη συμβαίνει τίποτε» τουλάχιστον τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Εκτιμούν ακόμα ότι αυτά τα δύο λάθη δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα ούτε από την Πολιτεία, ούτε και από την κοινή γνώμη και για αυτό είναι αισιόδοξοι. Είναι βέβαιοι ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, πιστεύουν ωστόσο ότι η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη.
Το μήνυμα που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό είναι πως είναι καλύτερο να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού που ενδεχομένως προκαλέσουν αντιδράσεις περί υπερβολών κλπ, παρά να «τρέχει» όλος ο μηχανισμός «πίσω από τον ιό».
Ήδη επελέγη να αναλάβει στο εξής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον συντονισμό κυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να τεθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός σε «κατάσταση αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης. Είναι σημαντικό, κρίθηκε, να υπάρχει ένα κέντρο λήψης στοιχείων, λήψης πληροφοριών αλλά και λήψης αποφάσεων.
Σε επίπεδο προετοιμασίας, μεταδίδεται ότι ήδη έχουν γίνει πολλές ασκήσεις και έχουν καλυφθεί όλα τα πιθανά έκτακτα σενάρια, ώστε η έξαρση του ιού στην Ελλάδα να μη βρει τον κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο. Στην ίδια κατεύθυνση τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε εγρήγορση – όχι σε πανικό – να βρίσκεται και το σύνολο της κοινής γνώμης που πρέπει να τηρούν στο 100% όλα τα προληπτικά μέτρα. Η ατομική ευθύνη, λέγεται χαρακτηριστικά, είναι το Νο 1 μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού.
Η εκτίμηση είναι ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλα έκτακτα μέτρα και είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί η ΠΝΠ που εκδόθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου και προβλέπει:
    Περιορισμό των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου,
    Προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού.
    Προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας.
    Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου.
    Προσωρινό περιορισμό ευρύτερων ομάδων -προσώπων που δύναται να προσδιορίζεται με αναφορά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)