Σημαντική αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων Covid-19 που αφορούν παιδιά και εφήβους καταγράφει το τελευταίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.
Το επταήμερο που έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 4.026 κρούσματα κοροναϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, τα οποία αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο (29%) του συνόλου των κρουσμάτων.
Το ποσοστό παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 24% που καταγραφόταν το προηγούμενο επταήμερο, όταν είχαν διαγνωστεί μόνο 3.599 κρούσματα σε ανηλίκους.
Η αυξητική πορεία είναι εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς ότι τον Μάιο το ποσοστό περιοριζόταν στο 7,5%.
Μέχρι τον Ιούλιο το ποσοστό είχε ανέβει στο 20%, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, όπως είχε επισημάνει πριν από μερικές εβδομάδες ς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Η αύξουσα πορεία είναι εμφανής στον πίνακα του ΕΟΔΥ με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.
Η αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων σε ανηλίκους είναι ένας ακόμα λόγος για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων 12-17 ετών με εμβόλια mRNA, τα οποία κρίνονται πιο ασφαλή για τους νέους.
Αν και οι νέοι είναι γενικά λιγότερο ευάλωτοι στον κοροναϊό από ό,τι οι ενήλικες, μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από Covid-19 στην Ελλάδα 3 παιδιά κάτω των 17 ετών.
Το σύνολο των κρουσμάτων σε ανηλίκους από την αρχή της πανδημίας έχει ξεπεράσει τα 86.000.

(in.gr)