Πληρωμές μέσω διαδικτύου επιλέγουν να κάνουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες, με τις επίμαχες συναλλαγές να καταγράφουν αύξηση 59,4% το 2018 σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών, με τίτλο «Το ελληνικό τοπίο πληρωμών», το web banking κερδίζει διαρκώς έδαφος στη χώρα μας, αποτελώντας πέρυσι το 3% του ποσοστού των αχρήματων συναλλαγών έναντι 3,6% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι ιντερνετικές συναλλαγές, βέβαια, δεν είναι ελεύθερες χρεώσεων για τους Ελληνες, αφού – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαικές χώρες – οι εγχώριες τράπεζες «κρατούν» ένα ποσό, που συνήθως ξεκινά από τα 0,15 ευρώ, για να «αγγίξει» ακόμη και το 0,60 ευρώ. Ενδεικτικά, όπως προέκυπτε από τα στοιχεία που είχε αντλήσει ο «Ελεύθερος Τύπος» από τα τιμολόγια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για έναν λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω internet banking ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει επιπλέον 0,15 ευρώ στην Alpha Bank, 0,50 ευρώ σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank και 0,60 στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οσον αφορά στις κάρτες, αυτές, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» στις πληρωμές άνευ μετρητών, καταλαμβάνοντας μερίδιο 52,6% (ετήσια αύξηση 24,9%). Επισημαίνεται ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 49%. Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε αύξηση κατά 539.000 (+4%) σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό τους να «αγγίζει» τα 17,7 εκατομμύρια. Εξ αυτών, οι 14,8 εκατομμύρια ήταν χρεωστικές (το 84% του συνόλου) και οι υπόλοιπες πιστωτικές.
Στο μεταξύ, εντυπωσιακή αύξηση 215% το διάστημα 2015 – 2018 κατέγραψε ο αριθμός των POS, με τα τερματικά υποδοχής να υπολογίζονται πέρυσι σε 690.689 έναντι 219.071 πριν από σχεδόν μία τετραετία. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 25% των νέων POS που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω της υποχρέωσης που επέβαλε η νέα νομοθεσία παραμένουν ανενεργά.
Στον αντίποδα, μείωση της τάξεως του 10,2% καταγράφουν οι άμεσες χρεώσεις, καθώς μέσω αυτών γίνεται μόλις το 2,2% των συναλλαγών χωρίς μετρητά, ενώ πτωτικά κινούνται και οι μεταφορές πιστώσεων (-2,5% σε ετήσια βάση, με μερίδιο στις αχρήματες πληρωμές 28,2%, έναντι 25% στην Ευρώπη). Τέλος, οι επιταγές συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών, αφού επιλέγεται σε ποσοστό μόλις 0,5% σε σχέση με τις άλλες λύσεις, έναντι 1,8 στην Ευρώπη.

dikaiologitika.gr