Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος, ενώ παράλληλα εκτινάσσει τις  εκτιμήσεις για τον  πληθωρισμό., σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον με την ενεργειακή κρίση να πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως αποκαλύπτει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος  που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι προβλέψεις συγκλίνουν σε ρυθμό ανάπτυξης προς το 3,5%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 4,5%-5%,ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται στην περιοχή του 5% (από 1%). Οι νέες συνθήκες κόβουν περί τη μία μονάδα από το ΑΕΠ του 2022
Σύμφωνα με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα  η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί στο βασικό σενάριο με ρυθμό 3,8% φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 5%. Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ περιορίζεται στο 2,8% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, που εξαρτάται από την έκταση και τη διάρκεια των αναταράξεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Απευθυνόμενος στην γενική συνέλευση της τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο κύριος στόχος για την Ελλάδα φέτος θα πρέπει να είναι η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης και η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

(in.gr)