Μεγάλη προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν καταγράφεται στην μηνιαία δημοσκόπηση της Pulse.
Ειδικότερα, στο ερώτημα για το «ανεξάρτητα από το πότε, θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;», το 69% απαντάει «σίγουρα ναι ή το έχω κάνει» και το 9% «μάλλον ναι». Η απάντηση «Μάλλον όχι» και «Σίγουρα όχι» μοιράζονται από 6%.
Η θετική ανταπόκριση απέναντι στο εμβόλιο έχει σταθερή άνοδο στο βάθος του χρόνου: 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο και 65% τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, διαρκώς μειούμενο βαίνει το ποσοστό των «αρνητών», καθώς αυτοί που δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο από το 16% τον Νοέμβριο του 2020 υποχώρησαν στο 6% τον Μάιο του 2021.
H συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων που δεν έχει κάνει καμία δόση, αλλά έχει προγραμματίσει ραντεβού για τον εμβολιασμό απαντά ότι θα κάνει εν τέλει το εμβόλιο. Το 71% απαντά «σίγουρα ναι», ενώ το 26% «μάλλον ναι».
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα στο ερώτημα αν «θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;», όταν αυτό απευθύνεται σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση και δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.
Το 47% απαντά θετικά, ενώ το 50% έχει αρνητική στάση.
Το 81% των ερωτηθέντων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού σημειώνει ότι θα το κάνει το συντομότερο, το 14% μετά από 2-3 μήνες, ενώ μόλις το 5% δηλώνει «αρκετά αργότερα».
Στο ίδιο ερώτημα προς όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση και δεν έχουν προγραμματίσει ραντεβού, το 31% απαντά «ποτέ», το 22% «αρκετά αργότερα», το 21% «το συντομότερο» και το 20% σημειώνει «μετά από 2-3 μήνες».
Μεταλλάξεις
Υψηλή είναι η ανησυχία των Ελλήνων όσον αφορά στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Το 49% απαντά ότι ανησυχεί, σε αντίθεση με το 19% που δεν επιδεικνύει κάποια ανησυχία.
Στην πλειοψηφία τους, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού, επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανησυχία απέναντι στις καινούργιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Self-test
Στο ερώτημα για το εάν «έχετε υποχρέωση για self-test κάθε εβδομάδα;», το 51% απαντά αρνητικά και το 37% θετικά.
Το 81% των εργαζόμενων στον Δημόσιο Τομέα απαντά θετικά, το 74% στον Ιδιωτικό Τομέα, το 40% όσων δηλώνουν Επιχειρηματίες/Επαγγελματίες και μόλις το 5% των συνταξιούχων.
Το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «σίγουρα ναι» κάνει self-test κάθε εβδομάδα, το 10% «μάλλον ναι», το 16% «μάλλον όχι» και το 30% «σίγουρα όχι»
Θετική είναι η αντίδραση των πολιτών απέναντι στην πορεία και την εξέλιξη των εμβολιασμών στην χώρα.
Το 63% έχει θετική αξιολόγηση, έναντι του 26% που απαντά αρνητικά
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απαντήσεις στο ερώτημα: «πώς θα αξιολογούσατε την οργάνωση και τη διαδικασία των εμβολιασμών στην χώρα μας;».
Το 66% απαντά θετικά και το 24% αρνητικά.

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ