Διέψευσαν τις προσδοκίες των εμπόρων της Θεσσαλονίκης και οι φετινές θερινές εκπτώσεις, αφού οι τζίροι κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μειωμένοι σε σύγκριση ακόμα και με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, η οποία δεν ήταν καλή. Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων βρίσκεται σε απόγνωση, αφού μετά από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο, χωρίς, ωστόσο, αυτές να επαληθευθούν.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την εκτίμηση του πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος για την πόλη θα κλείσει με πτώση του τζίρου κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι. Η εικόνα είναι καλύτερη σε σύγκριση με την εκπτωτική περίοδο του χειμώνα, όταν οι τζίροι ήταν μειωμένοι κατά περίπου 30%, ωστόσο, τονωτική ένεση δε δόθηκε στην αγορά.
«Δυστυχώς, για μία ακόμα εκπτωτική περίοδο η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική. Γενικώς, το 2019 δεν πηγαίνει καλά, αφού ήταν δύσκολος ο χειμώνας και το ίδιο αποδείχθηκε και το καλοκαίρι. Από την πρώτη μέρα η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος δεν έδειξε κανένα δείγμα αισιοδοξίας. Ο κόσμος συμπεριφερόταν σα να μην υπάρχουν εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση στα μαγαζιά. Υπάρχει μεγάλη γκρίνια στην αγορά. Βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά εμείς δεν αισθανόμαστε τίποτα διαφορετικό», λέει στο ethnos.gr o κ. Φιλιππίδης.
Οι αιτίες της πτώσης
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν διάφορες αιτίες που δεν πήγε καλά η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος. Η πτώση του τουρισμού, οι πολλαπλές εκλογές, αλλά και οι δόσεις προς την εφορία και αλλού έπαιξαν το ρόλο τους. «Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και στις 31 του μήνα ο κόσμος έπρεπε να πληρώσει την πρώτη δόση προς την εφορία. Τα λίγα χρήματα που είχαν οι καταναλωτές, προτίμησαν να τα διαθέσουν για ολιγοήμερες διακοπές. Επίσης, πολλοί διέθεσαν αναγκαστικά χρήματα για τις εκλογές, προκειμένου να μετακινηθούν για να ψηφίσουν και να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο δέκατο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η μείωση του τουρισμού, αλλά και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε εύπορους τουρίστες», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι οι έμποροι πλέον περιμένουν για αντιστροφή του κλίματος της περίοδο του Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όταν η πόλη γεμίζει από κόσμο.    

ethnos.gr