«Το μεγάλο μέτωπο είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της τεχνικής σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας .
Αναφέροντας πως η «Μήδεια» ήταν μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 20 ετών, ο κ Χαρδαλιάς εξήγησε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν την υδροδότηση έχουν επιλυθεί. Παραμένουν, ωστόσο, μικρά προβλήματα σε κάποιες περιοχές, όπως το Κουκάκι, το Γαλάτσι και η Βάρη, και αναμένεται ως το μεσημέρι να έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές στο δίκτυο.
«Το μεγάλο στοίχημα είναι το θέμα της ηλεκτροδότησης», συνέχισε εξηγώντας πως «είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο» που έπληξε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, όπως είπε, το μέτωπο το προβλημάτων ήταν ένα και αφορούσε όλη τη χώρα, γεγονός που δυσχέρηνε κατά πολύ το έργο των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες ζημιές στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης.  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής, ώστε ώς το τέλος της ημέρας να έχει αποκατασταθεί.
«Σήμερα μέχρι αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχουν αποκατασταθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
«Στην Κρήτη δίνεται πλέον ο αγώνας», είπε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος ανέφερε επίσης ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου ηλεκτροδότησης, όσον αφορά τα κεντρικά δίκτυα, προσθέτοντας ότι θα παραμείνουν κάποια προβλήμετα σε μικρούς δρόμους. Όπως είπε, θα δοθεί έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Διονύσου.
Ο κ. Μάνος χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή« την κατάσταση, σημείωσε ότι τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα.
Ανέφερε επίσης ότι οι πτώσεις δέντρων στο λεκανοπέδιο ξεπερνούν τις 800, εξηγώντας πως 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο «σημαίνει πως κάθε δύο λεπτά σπάει ένα δέντρο και κάνει ζημιά».
Την διαβεβαίωση ότι ως το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών εξέφρασε ο ορόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.
Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σήμερα είναι καλύτερη μέρα γιατί δεν συνεχίζονται τα καιρικά φαινόμενα οπότε δεν πέφτουν δέντρα και μέσα στη ημέρα, μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων.
Επεσήμανε επίσης πως το μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την ηλεκτροδότηση, βρίσκεται στην Εκάλη, στον Διόνυσο και τις γύρω περιοχές ενώ ανέφερε πως δεν καλέστηκε κανένας για να ελέγξει το δίκτυο. Παράλληλα, σημείωσε πως η ζημιά είναι στο δίκτυο διανομής μεταφοράς ενέργειας.
Από το πέρασμα της κακοκαιρίας προέκυψαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας. Δεκάδες είναι οι περιοχές της Αττικής αλλά και της Βόρειας Εύβοιας όπου καταγράφηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, λόγω κυρίως πτώσεων δέντρων που υποχώρησαν υπό το βάρος του χιονιού προκαλώντας ζημιές και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Όλο το βράδυ, με την συνδρομή του στρατού και του πυροσβεστικού σώματος, οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ έδιναν μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στις πληγείσες περιοχές.
Συγκεριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.
Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Διονύσου στην Αττική για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο χιονιάς.

naftemporiki.gr